Szerző: Bartha Kinga | Lektor: Schmidt Judit 
Publikálás dátuma: 2018-01-10

Tejcukor nélkül is édes az élet

A tej, tejtermékek számos vitamin és ásványi anyag forrásai, de ha fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkeznek, könnyedén megválunk tőlük. Pedig van megoldás!

Mi a tejcukorérzékenység?

Egy olyan emésztési zavar, amikor a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot (laktózt). Tünetei a puffadás, a görcsös hasi fájdalom és a bűzös szelesedés, valamint a hasmenés.

A tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése lehet veleszületett vagy szerzett (például gyulladásos bélbetegségekben) emésztési zavar. 

Milyen vizsgálatokkal mutatható ki?

Mivel a tünetek más emésztőszervi betegségre is utalhatnak, fontos az alapos kivizsgálás. A szakorvosnál egy egyszerű, fájdalommentes, úgynevezett hidrogén-kilégzési teszttel megállapítható, hogy valóban tejcukor-érzékenység áll-e a panaszok háttérében. 
12 órás éhezést követően megmérik a kiindulási értéket (nulladik perces érték), ezután 50 g laktózt tartalmazó tesztitalt kell meginni, és 30 percenként egy készülékkel megmérik a kilélegezett levegő hidrogéngáz koncentrációját. (A bélbaktériumok a vastagbélbe lebontatlanul érkező laktózt a maguk módján lebontják, ez által többek közt hidrogéngázt termelnek, amely a keringéssel a tüdőbe jut.) A mért értékek, illetve a páciens vizsgálat közben jelentkező egyéb testi reakciói alapján állapítják meg, hogy valaki tejcukorérzékeny-e vagy sem.

 Fotó: shutterstock.com

Gyógyítható?

Az orvosi diagnózis megállapítása után az állapot laktózmentes vagy laktózszegény diétával, illetve enzimpótlással kezelhető. A legkézenfekvőbb megoldás a tej és tejtermékek teljes mellőzése lenne, de ezt csecsemő- és gyermekkorban egyáltalán nem, sőt felnőtteknél sem javasolt megtenni. Kis odafigyeléssel lecserélhetők a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek tejcukormentes vagy - az egyéni érzékenységet figyelembe véve - laktózszegény termékekre. Az enzimpótlás rágótabletta, csepp vagy por formájában vény nélkül kapható gyógyszertári készítményekkel lehetséges. 

Miben van tejcukor?

Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek/anyagok:

 • tej és tejpor,
 • tejszín,
 • tejföl,
 • joghurt,
 • kefir,
 • sajt,
 • túró,
 • vajíró,
 • savó, savópor, Citopánpor,
 • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
 • tejcukor (laktóz),
 • tejsavó alapú édesítőszer (laktit, E966).

Tejcukrot tartalmazhatnak továbbá az ízesített reggeli gabonapelyhek, péksütemények: tésztájukban (tejes, vajas, sós, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri), töltelékükben (túrós batyu), húskészítmények (sajtos párizsi) instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek és bizonyos gyógyszerek, étrend-kiegészítők.

Mivel helyettesíthetők azok az ételek/élelmiszerek, amelyek tejcukrot tartalmaznak?

A tej és tejtermékek laktózmentes változatai széles választékban találhatók meg a boltokban. Az élelmiszercímkén a „tejcukormentes” kifejezést keresse! Egyéni érzékenységtől függően fogyaszthatók az alacsony tejcukortartalmú savanyított tejtermékek, mint például a joghurt, kefir, aludttej, tejföl, túró és a kemény (pl. Pannónia, Ementáli, Parmezán), félkemény sajtok (pl. Trappista, Edami). 

Helyzetek és megoldások

Ha vendégségbe, kirándulni vagy külföldre mennek, praktikus és biztos megoldást nyújtanak a tejcukorérzékeny gyermeknek (vagy más családtagnak) a laktáz enzimet tartalmazó készítmények.

Az óvodában, iskolában tájékoztatni kell a pedagógust és a menzán laktózmentes étel biztosítására kell felhívni a figyelmet!

Éttermekben, kávézókban egyre gyakoribb a laktózmentes kínálat, de ha valamelyik étel összetételét tekintve bizonytalan, kérje a felszolgáló segítségét! 

Irodalom:

Pálfi E.: Laktózintolerancia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban (278-279). Budapest, SpringMed, 2015. 

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Laktózintolerancia. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2015;8(4). 

Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia AdatbankTáplálékallergének: Tejcukor. 2015. július 7. 

Juhász M.: Laktóz intolerancia (Power Point előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)(2014. szeptember 30.) 

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Táplálkozási ajánlások, adatok a tápanyagtáblázatból. 2004. 

Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy. (2014. szeptember 30.)

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a tejről és a tejtermékekről? Mit kell tudni a tejről és a tejtermékekről?
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban kaphatóak, így biztosítva az étrend változatosságát.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
A boci átka, avagy tejfehérje-allergia A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.
Bartha Kinga
2018-10-01
Tej nélkül az élet Tej nélkül az élet
A tej egészséges, hiszen sok ásványi anyag és vitamin található benne. Tejcukrot, más néven laktózt is tartalmaz. Ez az összetevő az emberek egy részénél rosszullétet okoz. Ők laktózérzékenyek. A reggelihez fogyasztott tej vagy kakaó számukra nem biztos, hogy kellemes gondolat.
okosdoboz.hu
2018-10-01