Mi ez?

Az alábbiakban röviden ismertetjük a honlap célját, a szakmai hátterét és a használatát.

Digitális táplálkozási kisokosként célunk hiteles szakmai irányelveken alapulva segítséget nyújtani a szülőknek, hogy gyermeküknek milyen élelmiszerből mennyit javasolt ennie napi, heti vagy havi rendszerességgel. Az adagok meghatározásánál figyelembe vesszük a gyermekek fizikai aktivitását, egészségi állapotát és táplálkozási szokásait.

…és mi nem?

A Miből Mennyit? nem egy étrendtervező alkalmazás, hanem egy, a javasolt fogyasztási gyakoriságot és mennyiséget bemutató on-line táplálkozási tanácsadó rendszer. A leírásokban szereplő élelmiszerek, nyersanyagok egyes esetekben egymás alternatíváiként értelmezendők, nem úgy, hogy mindegyikből minden fajtát el kell fogyasztania a gyermekeknek a feltüntetett mennyiséget a jelzett gyakorisággal, hiszen ez akár túlzott fogyasztáshoz is vezethetne. Például a tej a tejtermékekkel is helyettesíthető, és ez fordítva is igaz, a vaj és az állati zsiradékok helyett fogyasztható margarin és növényi olaj is, a vörös húsok helyett fehér hús és hal, és így tovább. Az egyénileg javasolt étrend összeállításában dietetikussal történő konzultációt javasoljuk, valamint a honlapon feltüntetett mintaétrendek tanulmányozását, amelyek példaként szolgálnak az egyes diétáknak megfelelő étrend mindennapi összeállításához.

Kiknek és miről szól a Miből Mennyit?

Az oldalt elsősorban 4-18 éves gyermekek szüleinek ajánljuk, valamint 13 éves kortól felső tagozatos és középiskolás fiataloknak akár önálló használatra is. Egy rövid, a táplálkozást befolyásoló legfontosabb tényezőket felmérő kérdőív kitöltése után részletes, személyre szabott étkezési tanácsokat kaphatnak, amelyek segítenek a legjobb étrendet kínálni a gyermekek számára. Emellett a Tudástár böngészésével és a Tudásfelmérők kitöltésével bővíthetik táplálkozás-egészségtani ismereteiket, fejleszthetik egészségmagatartásukat.

Hogyan segít a Miből Mennyit?

A Miből Mennyit? oldalon (bejelentkezést és a kérdőív kitöltését követően) olvasható táplálkozási tanácsokat dietetikusok írták. A háttérben futó algoritmust informatikusok alkották, amely a széles körű táplálkozástudományi szaktudást és tapasztalatokat egy egyedülálló rendszerben fogja össze. A végeredmény egy digitális táplálkozási kalauz, amely a gyermekek aktuális egészségi állapotának és táplálkozási szokásainak megfelelően személyre szabott segítséget nyújt a bevásárláshoz, sütéshez-főzéshez, egy szóval az étrend összeállításához

Milyen szakmai irányelvek alapján működik a Miből Mennyit?

A dietetikai szakmai hátteret egyrészt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének aktuális, gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlása, az Okostányér (6-17 éveseknek), másrészt a jelenleg is érvényben lévő közétkeztetési rendelet, valamint a dietetika (alkalmazott táplálkozástudomány) aktuális ismeretanyaga, evidenciái biztosítják. A kérdőív és az ezen alapuló, az egyes nyersanyagok, élelmiszerek ajánlott minőségét és mennyiségét, valamint fogyasztási gyakoriságát is leíró táplálkozási tanácsok szakmai lektorálást követően kerültek véglegesítésre. Az egyes nyersanyagokra, élelmiszerekre vonatkozó szakmai ajánlásokat a külföldi (európai) szakirodalom korcsoportos besorolása, nyersanyagkínálata, valamint adagmennyiségekre vonatkozó eltérő irányelvei miatt a hazai táplálkozás-egészségügyi és közétkeztetési viszonyok, ajánlások alapján fogalmaztuk meg.

  • A Miből Mennyit?, bár a legnagyobb szakmai alapossággal és körültekintéssel készült, még sem helyettesíti a gyermekorvossal és a dietetikussal történő személyes konzultációt.
  • A Miből Mennyit? nem egy étrendtervező alkalmazás, csupán az egyénileg javasolt táplálékok ajánlott fogyasztási gyakoriságát és adagnagyságát határozza meg a kérdőívben megadott válaszok alapján. Ezzel segíti a szülőket abban, hogy lássák, miből mennyit javasolt ennie, innia a gyermeküknek az adott időszakra vetítve (napi, heti és havi szinten). A gyermekek ugyanis nem kis felnőttek, nem azt és nem ugyanannyit javasolt enniük, inniuk, mint a szüleiknek vagy akár az idősebb, fiatalabb testvéreiknek.
  • Sürgős esetekben, illetve összetett, speciális étkezési igények, problémák esetén (amelyeket a Miből Mennyit? nem kezel/kezelhet online módon) kérjük, fordulj gyermekeddel/gyermekeiddel a körzeti gyermekorvoshoz, illetve a pontos diagnózis birtokában a témában jártas okleveles dietetikushoz.
  • A gyermeket „diétáztatni” (vagyis speciális étrend szerint táplálni) kizárólag orvosi vizsgálatot követően felállított diagnózis alapján szabad. Ennek hiányában az önhatalmúlag és/vagy a nem a megfelelő képzettségű és kompetenciájú szakember javaslatai alapján összeállított étrend a gyermeknél nem kívánt egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Hogyan működik a Miből Mennyit?

Regisztráció és a saját profil rögzítése

A honlap által kínált, fent vázolt lehetőségek eléréséhez regisztrálj! A regisztráció alkalmával add meg a felhasználó neved, e-mailcímed, jelszavad! Majd lépj be az oldalra! A saját (szülői) profilodnál tölts fel magadról egy tetszőleges fotót!

A gyermek(ek) profiljának rögzítése

Ezt követően már csak egy lépés kell ahhoz, hogy a gyermeke(i)dre vonatkozó táplálkozási javaslatokat megismerd. A bejelentkezést követően a saját profilod oldalán rögzítsd hozzáadott profilként a gyermekedét is! Add meg gyermeked nevét (elég a keresztneve, beceneve) és ha szeretnél, tölts fel róla egy kedves fotót is! Ha több gyermeked van, hozz létre mindegyiküknek egy külön-külön profilt a saját profilod alatt! A következő lépés a gyermeked profiljához kapcsolódó kérdőív kitöltése.

A kérdőív kitöltése

Kattints a profilján a neve mellett látható első ikonra (egy behajtott sarkú füzetlap jelzi). A kérdőívben tudod az adott gyermekedhez kapcsolódó, a rendszerben kapott táplálkozási tanácsok személyre szabottságát biztosító kérdéseket megválaszolni. Legalább a gyermeked neve és életkorának megadása szükséges, de ahhoz, hogy minél inkább neki szóljon a tanács és ezáltal jobbá tudd tenni az étrendjét, válaszold meg a többi kérdést is!
Ha egy kérdés mellett „?” ikont látsz, rákattintva a kérdéshez fűzött magyarázatot olvashatod. Ha kész vagy, kattints az oldal alján található Mentés gombra!

Javaslat a kérdőív kitöltésével kapcsolatban

Mivel a gyermekkorra intenzív fejlődési, növekedési időszak jellemző, emiatt rövid idő alatt változhat a testmagasság, testtömeg, és módosulhatnak az egyes étkezési szokások, ill. az egészségi állapot és az aktuális panaszok is. Annak érdekében, hogy mindig a Miből Mennyit? mindig a legmegfelelőbb tanácsokkal szolgáljon, azt javasoljuk, hogy a bármely, jelentősebb mértékű (az imént felsorolt) változás esetén látogass vissza a honlapra, módosítsd a kérdőívet szükség szerint és kövesd az új helyzetnek megfelelően módosult táplálkozási tanácsokat!

Az ajánlások megtekintése

A kérdőív kitöltése és a mentés gomb megnyitása után egyből - vagy ha már korábban kitöltötted a kérdőívet, akkor a gyermek profilja mellett olvasható „Miből Mennyit?” feliratra kattintva - egyből a Miből Mennyit? lényegéhez jutsz. Itt a különböző főkategóriák alatt találod rendszerezve az egyes nyersanyagokat, élelmiszereket (alkategóriaként). A jobb oldalt látható három pontra kattintva jelennek meg részletesen az adott alkategóriához kapcsolódó személyre szabott táplálkozási javaslatok az adagnagyság és az ajánlott fogyasztási gyakoriság megjelölésével.

Mit jelent egy adag?

Az adott élelmiszer, nyersanyag egyszeri fogyasztásra szánt mennyiségét jelzi. Ez nem minden esetben egyezik a boltban, készen kapható kiszerelési egységekkel, de igyekeztünk minden segítséget megadni, hogy minél könnyebb legyen például a grammban meghatározott adagnagyságok hétköznapi mennyiségekre való átváltása. Ez minden esetben részletesen elolvasható az adott nyersanyagcsoport nevére (például zöldségek) melletti három pontra kattintva.

Hogyan kell értelmezni az adagoknál a javasolt fogyasztási gyakoriságot jelző számokat?

  • Az adagok gyakoriságát, ami vonatkozhat egy napra, egy hétre vagy egy hónapra, a legtöbb esetben egy –tól –ig érték jelzi (például: napi 1-3 adag). A programban található adagszámok és egy adagra vonatkoztatott mennyiségek referenciamennyiségek, amelyek intervallumai a személyre szabott energiaigény (napi energia-leadás és –felvétel) alapján változnak. Szükséges figyelembe venni a gyermek tápláltsági állapotát, mivel az adott intervallumok e szerint értelmezendők, olyan módon, hogy az adagmennyiségek minimumai a túlsúlyos, elhízott gyermekekre, középértékei az átlagos tápláltsági állapotú, míg maximum értékei a sovány, alultáplált gyermekek esetén alkalmazandók.
  • Abban az esetben, ha az adott nyersanyag, élelmiszer fogyasztási gyakorisága a Miből Mennyit? listában felülről korlátozott (például: max. 2 adag), az azt jelenti, hogy az adott nyersanyag, élelmiszer nem javasolt gyakori és rendszeres fogyasztásra,de a gyermek által bizonyos (jelzett) keretek között ehető/iható (például: finomított gabonafélék, édességek, cukrozott üdítőitalok). Ugyanakkor ez a nyersanyag, élelmiszer nem kötelezően elfogyasztandó (ezt jelzi, hogy mennyisége akár lehet nulla is), akár el is hagyható a mindennapi étrendből, hiányállapot nem lép fel az elhagyása esetén.
  • A konkrét mennyiségek és gyakoriságok, vagyis a személyre szabott étrend összeállítása érdekében keress fel egy dietetikus szakembert, aki segít az egyéni étrend megtervezésében.

Mi határozza meg a javasolt fogyasztási gyakoriságot és a javasolt nyersanyag jellemzőit és mennyiségét?

A kérdőívben feltett kérdések megválaszolásával a rendszer a gyermek jelenlegi egészségi állapota (orvos által megállapított betegségek, táplálékallergia, -érzékenység), az aktuális táplálkozási szokásai alapján a dietetika (alkalmazott táplálkozástudomány) aktuális irányelveinek, ajánlásainak megfelelően módosítja a javasolt fogyasztási gyakoriságot és a javasolt nyersanyag, élelmiszer jellemzőit (ez adott estben tiltást is jelenthet).
A kiegyensúlyozott energia- és tápanyag-összetételű étrend érdekében azokban az esetekben, ha valamely nyersanyagra vonatkozóan a gyermek egészségi állapota vagy egyéni szokásai miatt korlátozott az elfogyasztható vagy elfogyasztott mennyiség, akkor ezt a rendszer más, tápértékben hasonló összetételű nyersanyagok nagyobb fogyasztási gyakoriságával egyensúlyozza ki.

Mit tegyek, ha többet szeretnék tudni egy adott tanáccsal kapcsolatban?

Kattints az ajánlás alatti, kapcsolódó cikkre, videóra és olvass, tudj meg többet a témában! Ezeket akár a gyermekeddel együtt is érdemes megtekinteni, így közösen is tudtok beszélgetni az adott témáról.