A vashiányos vérszegénység és az étrend A vashiányos vérszegénység és az étrend
A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin előállításához, így a szervezet oxigén-ellátásához és a vérképzéshez. Hiánya számos problémát okoz. A vashiányos vérszegénység gyermekeknél, serdülőknél, várandósoknál igen gyakori. Kezelésében a megfelelő étrend kulcsfontosságú, mivel szervezetünk nem tudja előállítani a vasat, így azt a táplálékainkkal vesszük magunkhoz.
Schmidt Judit
Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik a kockázatot.
Schmidt Judit
Milyen étrendi tényezők növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Milyen étrendi tényezők növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek növelik a kockázatot.
Schmidt Judit