Okostányér „Junior” – általános táplálkozási ajánlások a 6-17 évesek számára Okostányér „Junior” – általános táplálkozási ajánlások a 6-17 évesek számára
Elvesztél a sok információ közt az étrendeddel kapcsolatban, és nem tudod, milyen irányban haladj? Kövesd az OKOSTÁNYÉR gyermekeknek szóló útmutatásait, amelyek segítenek megtalálni a fő csapásvonalat!
Schmidt Judit
Növényi alapanyagokban gazdag étrend gyermekeknek Növényi alapanyagokban gazdag étrend gyermekeknek
Napjaink divattémája a növényi alapú táplálkozás, ami valójában egy átfogó kifejezés, mivel többféle étrendet sorolhatunk ide, a vegetáriánus, a vegán és a teljes értékű növényi étrendet, de a flexitariánus étrend is ide sorolható. Vajon ezek megfelelők egy kisgyermek számára is? Mik a pro és kontra érvek?
Schmidt Judit
A egészséges testtömeg nyomában A egészséges testtömeg nyomában
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média különböző csatornáin, mint az interneten, a magazinokban, illetve a szájhagyományban, a szakmai megalapozottságról azonban legtöbbjük megfeledkezik. Alábbiakban egyszerű alapelveket olvashat az egészséges testtömegcsökkentés és az ideális testtömeg megőrzésének megvalósításáról.
Kiss-Tóth Bernadett
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából fontos dolgoknak a fontosságát akkor tudjuk igazán értékelni, ha időlegesen, vagy véglegesen elveszítjük azokat. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?
Dr. Gulyás Tamás
Mit tehetünk a gyermekeket is veszélyeztető elhízás ellen? Mit tehetünk a gyermekeket is veszélyeztető elhízás ellen?
Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy felnőttkorban már igen nehéz megfordítani az elhízás mókuskerekét, de mit tehetünk azért, hogy gyermekeinknek legyen esélye elkerülni ezt a „járványt”?
Kiss-Tóth Bernadett
Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
A D-vitamin szerepe a betegségek megelőzésében A D-vitamin szerepe a betegségek megelőzésében
A D-vitamin pozitív hatása szinte minden szervrendszert érint. Nyáron a napozás során elegendő D-vitamin képződhet, azonban télen táplálékkal sem tudunk eleget felvenni, ezért felnőtteknek gyermekeknek egyaránt szedni kellene.
Dr. Novák Hunor