Étvágyjavító tippek Étvágyjavító tippek
A megfelelő testi és lelki egészségi állapot egyik alapismérve a jó étvágy. Árulkodó jel lehet, ha például a szokotthoz képest jelentősen megváltozik, például átmenetileg vagy tartósan csökken, vagy éppen elmúlik. Hogyan segíthetünk étvágytalanság esetén?
Schmidt Judit
Enni vagy nem enni? – Evészavarok Enni vagy nem enni? – Evészavarok
Az evészavarok tüneteinek hátterében általában bonyolult lélektani folyamatok játszanak szerepet: ezek mind biológiai tényezőkre, mind az adott egyén élményfeldolgozási és nehézségekkel való megküzdési módjaira, mind pedig környezeti feltételeire, és azzal való viszonyrendszerére visszavezethetőek. Ezt nevezzük biopszichoszociális modellnek. Legismertebb megjelenési formájuk az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.
Dr. Mészáros Gergely
10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról 10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról
Bár az evészavarok témája igen felkapott, kevesen tudják, hogy a fiatalkor és a modern társadalom leggyakoribb és legsúlyosabb betegségei közé tartoznak, erősen rombolják a testi-lelki egészséget. Hogyan lehet időben felismerni őket?
Szalai Tamás Dömötör
Az anorexia nervosa Az anorexia nervosa
Az anorexia talán a legismertebb evészavar, amely minden századik lányt/nőt érint, enyhébb formájában még többeket. Mégis kevesen tudják, milyen személyiséget érint a leggyakrabban, és mennyire összekapcsolódik a családi történésekkel.
Szalai Tamás Dömötör
A bulimia nervosa A bulimia nervosa
Sok bulimiával küzdő szenvedése titokban marad a szégyenkezés miatt, 10-ből 8-an nem is kapnak kezelést. Pedig a bulimia minden 25. lányt/nőt érinti. Rengeteg érzelmi hullámzás, feszültség, szorongás kíséri, és akár életveszélyessé is válhat.
Szalai Tamás Dömötör
Az evészavarok kezelése Az evészavarok kezelése
Azt gondolhatnánk, hogyha valaki az egészségét, életkedvét súlyosan romboló betegségtől szenved, azonnal segítségért rohan. Pedig rengeteg embernek ehhez először komoly belső harcot kell megvívni.
Szalai Tamás Dömötör