Mit kell tudni a vízben oldódó vitaminokról? Mit kell tudni a vízben oldódó vitaminokról?
A vitaminok energiát nem szolgáltató, de a szervezet anyag- és energiaforgalmának lebonyolításához kis mennyiségben elengedhetetlen tápanyagok. A sokféle vitamin közül szinte valamennyi táplálékunk tartalmaz többet-kevesebbet. A vízben oldódó vitaminok fogyasztásáról naponta gondoskodnunk kell.
Schmidt Judit
Étrend-kiegészítők: szedjük vagy ne szedjük? Étrend-kiegészítők: szedjük vagy ne szedjük?
A mai rohanó világban kevesebb időt, figyelmet szánunk az étkezésekre, a tudatos, előre megtervezett ételsorokra, így megszólalhat bennünk a vészcsengő, hogy legalább a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat pótoljuk valamilyen formában.
Bartha Kinga
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkről Tudnivalók az étrend-kiegészítőkről
Az étrend-kiegészítők olyan szájon át fogyasztható készítmények, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Általában koncentrált formában, egyedi tartalommal vagy kombináltan tartalmaznak makro- és mikrotápanyagokat vagy egyéb élettani hatással rendelkező anyagokat, növényi összetevőket. Kiszerelésüket tekintve tabletta, kapszula, pasztilla, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékampulla vagy csepegtetős üvegként kaphatók.
Dr. Gulyás Tamás
Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról? Mit kell tudni a zsírban oldódó vitaminokról?
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval lassabban kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen kevés vagy semmi nem raktározódik, ezért a táplálékkal szinte naponta fel kell venni őket.
Schmidt Judit
Mit kell tudni az ásványi anyagokról? 1. rész Mit kell tudni az ásványi anyagokról? 1. rész
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket hívjuk makroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap feletti mennyiségben van szüksége a szervezetnek a normális működéshez. Az alábbiakban ezekről a makroelemekről, szervezetünkben betöltött szerepükről, túlzott és hiányos felvételük káros hatásairól, valamint főbb forrásaikról teszünk említést.
Schmidt Judit
Mit kell tudni az ásványi anyagokról? 2. rész Mit kell tudni az ásványi anyagokról? 2. rész
Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, amelyek nem szolgálnak energiával, ám elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. A növekedés, az energiatermelés, illetve számos egyéb alapvető funkció sem létezne nélkülük. Bár az anyagcsere szinte minden fázisában szerepet vállalnak, az ásványi anyagokra is csak egy meghatározott mennyiségben van szüksége a szervezetnek. Azokat az ásványi anyagokat hívjuk mikroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap alatti mennyiségben van szüksége a szervezetnek.
Kiss-Tóth Bernadett
Vitaminok és ásványi anyagok a szellemi funkciókért Vitaminok és ásványi anyagok a szellemi funkciókért
Az idegrendszer rendkívüli gyorsasággal fejlődik a magzati korban és az első két életévben, megalapozva a gyermek a későbbi szellemi készségeit. Ebben az időszakban bizonyos tápanyagok hiánya visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Az alábbiakból megtudhatod, melyek azok a fő vitaminok és ásványi anyagok, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van az idegrendszer fejlődésében és működésében.
Dobos-Kufcsák Judit
Hogyan hatnak a vitaminok a hangulatunkra? Hogyan hatnak a vitaminok a hangulatunkra?
Sokat tudunk arról, hogy az egyes vitaminok hiánya bizonyos betegségekhez vezet. De tudtad-e azt is, hogy a vitaminhiány hatással lehet a hangulatodra és akár depressziós tünetek megjelenését is okozhatja?
Dobos-Kufcsák Judit
Az ásványi anyagok szerepe idegrendszerünk működésében Az ásványi anyagok szerepe idegrendszerünk működésében
Tudtad, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is lehangolttá tehet? Ismerd meg, milyen szerepevan ezeknek a mikrotápanyagoknak a depresszió kialakulásában!
Dobos-Kufcsák Judit
Mit kell tudni az antioxidánsokról? Mit kell tudni az antioxidánsokról?
Egyre több szó esik az antioxidánsok szükségességéről. Nemcsak táplálkozási hírekben, de a kozmetikai ipar termékei révén is gyakran emlegetett összetevők. Maga a szó inkább gyűjtőfogalom, többféle anyag együttese, amelyeknek legjobb forrásai a zöldségek, gyümölcsök. Számos közülük vitamin vagy vitaminszerű vegyület.
Schmidt Judit
Hogyan hatnak az antioxidánsok a szellemi teljesítőképességre? Hogyan hatnak az antioxidánsok a szellemi teljesítőképességre?
Az antioxidánsoknak minden életkorban fontos szerepük van az idegrendszer megfelelő működésében és a szellemi képességek megtartásában, hiszen megvédik az idegsejteket az őket érő káros hatásoktól.
Dobos-Kufcsák Judit
Mit kell tudni a polifenolokról? Mit kell tudni a polifenolokról?
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük igen változatos. Nevük ismerősen csenghet a kávéról, a teáról, a csokoládéról, a vörösborról, a gyümölcsökről, a zöldségekről szóló cikkekből, hírekből. Megmutatjuk ezeknek a rejtélyes hangzású vegyületeknek a főbb jellemzőit, hatásait, legfőbb forrásaikat.
Schmidt Judit