Élet táplálékallergiával Élet táplálékallergiával
Te is gyakran találkozhatsz olyan emberekkel, akik bizonyos táplálékösszetevőkre allergiásak vagy érzékenyek, így az ezeket tartalmazó ételeket mellőzniük kell az étrendjükből.
okosdoboz.hu
Boldogan glutén nélkül Boldogan glutén nélkül
A fejlett országokban a lisztérzékenység minden századik embert érinti, hazánkban minden nyolcvanötödik 3-6 éves gyermeknél állapítják meg.
Bartha Kinga
Allergiás reakciók Allergiás reakciók
A szervezet immunrendszerének a feladata, hogy elkülönítse a veszélyes anyagokat a veszélytelenektől. Allergiás betegségben ez a funkció zavart szenved és ártalmatlan dolgok ellen is dolgozni kezd a szervezet. Ellenanyagokat termel és sok esetben egy hisztamin nevű anyag szabadul fel a sejtekből.
Dr. Krivácsy Péter
Mit kell tudni a táplálékallergiáról? Mit kell tudni a táplálékallergiáról?
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett
Gluténmentesen - kinek is?! Gluténmentesen - kinek is?!
Az autoimmun betegségekben a szervezet védekezőrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen fordul, ilyenkor kórokozó nélkül is gyulladás alakul ki. A lisztérzékenység, más néven a cöliákia is ilyen betegség.
okosdoboz.hu
A boci átka, avagy tejfehérje-allergia A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.
Bartha Kinga
Tej nélkül az élet Tej nélkül az élet
A tej egészséges, hiszen sok ásványi anyag és vitamin található benne. Tejcukrot, más néven laktózt is tartalmaz. Ez az összetevő az emberek egy részénél rosszullétet okoz. Ők laktózérzékenyek. A reggelihez fogyasztott tej vagy kakaó számukra nem biztos, hogy kellemes gondolat.
okosdoboz.hu
Tejcukor nélkül is édes az élet Tejcukor nélkül is édes az élet
A tej, tejtermékek számos vitamin és ásványi anyag forrásai, de ha fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkeznek, könnyedén megválunk tőlük. Pedig van megoldás!
Bartha Kinga