Szerző: okosdoboz.hu | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit

Tej nélkül az élet

A tej egészséges, hiszen sok ásványi anyag és vitamin található benne. Tejcukrot, más néven laktózt is tartalmaz. Ez az összetevő az emberek egy részénél rosszullétet okoz. Ők laktózérzékenyek. A reggelihez fogyasztott tej vagy kakaó számukra nem biztos, hogy kellemes gondolat.

A tejcukorérzékenyek a vékonybelükben nem vagy csak nehezen tudják emészteni a laktózt, ezért az továbbmegy a vastagbelükbe. Ott a bélbaktériumok bontják le, és közben jelentős mennyiségű gázt is termelnek, ez okozza a problémák egy részét. 

A kellemetlenségek a tejtermékfogyasztása után rövid idővel kezdődnek. Lehet, hogy csak tompa hasfájás jelentkezik, de az émelygés, a felfúvódás és az erős hasmenés mellett fejfájás és hányinger is lehetséges. Ha éreztél már az előbbi tünetekhez hasonlóakat étkezések után, menj el orvoshoz, ő meg tudja állapítani, hogy laktózérzékeny vagy-e. 

A probléma gyermek- vagy felnőttkorban is jelentkezhet, és betegenként eltérő tünetei vannak. Valaki a legkisebb mennyiségű laktóztól is rosszul lesz, míg mások valamennyit fogyaszthatnak következmények nélkül. Mindenkinek ismernie kell a saját tűréshatárát, és persze azokat az élelmiszereket is, amelyek tejcukrot tartalmaznak, hiszen ezekkel kell vigyázni. Sajnos a helyzet nem olyan egyszerű, mert a közismertebb tejtermékeken kívül a pékáruk egy része, a leves- és italporok, a konzervek, a virsli, sőt még sok gyógyszer is tartalmaz laktózt. 

Egy kis odafigyeléssel ma már nem nehéz elkerülni a tejcukrot tartalmazó ételeket. Viszont a tej a laktózon kívül értékes tápanyagokat is tartalmaz, ezeket más forrásból szükséges pótolni. Léteznek gyógyszerek, amelyeket étkezés előtt lehet bevenni, és ezek segítenek a tejcukor bontásában. Ezzel a módszerrel a betegek is fogyaszthatnak tejtermékeket.

Az egészséged érdekében fontos ismerned, hogy milyen élelmiszereket fogyaszthatsz, sőt az sem árt, ha a barátaidról is tudod ezt. Sokat segíthet probléma esetén, vagy egy közös étkezés tervezésekor.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Élet táplálékallergiával Élet táplálékallergiával
Te is gyakran találkozhatsz olyan emberekkel, akik bizonyos táplálékösszetevőkre allergiásak vagy érzékenyek, így az ezeket tartalmazó ételeket mellőzniük kell az étrendjükből.
okosdoboz.hu
Mit kell tudni a táplálékallergiáról? Mit kell tudni a táplálékallergiáról?
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett
A boci átka, avagy tejfehérje-allergia A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.
Bartha Kinga