Szerző: Dr. Nebenführer Zsuzsa | Lektor: Dr. Tahy Ádám

Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik

A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.

A hipertónia (a magas vérnyomás betegség) megállapításához nem elegendő egyetlen mérés. Legalább két-három alkalommal meg kell mérni a vérnyomást, és ha mindegyik mérés során nagyobb értéket kapunk a normál értékeknél, további vizsgálatokra vagy kezelésre van szükség. Régebben úgy gondolták, hogy idősebb korban nem baj, ha magasabb az ember vérnyomása, de ez nem igaz! Minden életkorban a 140/90 Hgmm alatti érték a megfelelő.

Tudtad? A leggyakrabban használt elektromos vérnyomásmérők a pulzusszámot is mérik.

A vérnyomásmérés akkor ad pontos eredményt, ha nyugodt körülmények között, ülő vagy fekvő helyzetben végezzük. Megtámasztott felkaron kell mérni, a vérnyomásmérő mandzsetta legyen a szív magasságban. Az első alkalommal érdemes mindkét karon megmérni a vérnyomást, és ha egyeznek az értékek, ettől kezdve bármelyik oldalon mérhetünk. Ha a különbség 20 Hgmm-nél nagyobb, orvoshoz kell fordulni, hogy megállapítsa ennek okát.

A gyermekeknél az életkor, a nem és a testmagasság szerinti százalékos táblák alapján határozzuk meg a vérnyomás hatértékeit, a 95% fölé eső értékeket tekintjük magas vérnyomásnak.

Forrás: 123rf.com

Miért baj, ha magas a vérnyomás?

A hosszú időn keresztül fennálló magas vérnyomás tönkreteheti az ereket. Érelmeszesedés alakulhat ki, és ennek következményeképpen esetleg szívinfarktus vagy szívelégtelenség, agyi keringési zavar. A vese ereinek szűkülete miatt idült veseelégtelenség jöhet létre. A hirtelen, nagymértékben megemelkedett vérnyomás, gyorsan ronthatja több szervnek, például az agynak és a szívnek a keringését, és így életveszélyes állapotot okozhat.

A magas vérnyomás sok esetben nem jár tünetekkel, emiatt rendszeresen végzett szűrővizsgálatokra van szükség. Gondolni kell magas vérnyomás jelenlétére fejfájás, szédülés, látászavar esetén. Előfordul, hogy a magas vérnyomás első jele az erős orrvérzés. Gyakori, hogy émelygést és hányingert is okoz.

A hipertónia gyakran jelenik meg együtt kórosan magas vércukor- és vérzsírszintértékekkel. Ezek az állapotok külön-külön is emelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha azonban együtt vannak jelen, káros hatásuk nem egyszerűen összeadódik, hanem összeszorzódik! Még tovább emelkedik az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye akkor, ha valaki dohányzik is.

Kiket érint a magas vérnyomás?

Magyarországon az Európai lakossági egészségfelmérés, 2014 adatai alapján a lakosságnak közel harmada (31%) volt érintett magas vérnyomásban.

Emelkedik a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége akkor, ha valaki túlsúlyos és a fizikai aktivitása csekély. Az étrend is jelentősen befolyásolhatja a vérnyomás értékét: magasabb lesz akkor, ha az ennivaló túl sok konyhasót és túl kevés káliumot tartalmaz, valamint akkor is, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt ,vagy folyadékot. 

A magasvérnyomás-betegség oka az esetek legnagyobb részében ismeretlen. Valószínűleg számos apró tényező hatása adódik össze: ide tartozik például a családi hajlam, az életmód és az étrend. A betegek kb. 5%-ában valamilyen más betegség áll a hipertónia hátterében. Amint ezt sikerül megállapítani és kezelni, a vérnyomás is rendeződik.

Gyermekkorban a felnőttekhez képest jóval ritkábban fordul elő a magasvérnyomás-betegség, de a megelőzését nem lehet elég korán kezdeni. Emellett fontos azt is tudni, hogy a másodlagos magas vérnyomás, amely esetében az elsődleges okra kell fényt deríteni és kezelést is ennek fényében kell megkezdeni, főleg a gyermekekre jellemzi. A gyakran már gyermekkorban kezdődő, helytelen életmódi szokásokból ered az elsődleges (primer) hipertónia. A felnőttkorban súlyos betegségeket okozó szív-ér rendszeri eltérések is már a gyermekkorban elkezdődnek (az érelmeszesedés már tíz éves életkortól), ezért fontos ezzel a kérdéssel már gyermekkorban is foglalkozni.

Mi a teendő?

Egészséges életmóddal a hipertónia legtöbbször megelőzhető. Törekedni kell az ideális testsúly elérésére, megtartására, nemcsak az étrend megváltoztatásával, hanem rendszeresen végzett fizikai aktivitással is. Az egészséges étrend bőven tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, tejtermékek közül pedig az alacsony zsírtartalmú készítményeket. Olyan élelmiszereket vegyünk, amelyek konyhasótartalma alacsony  és ételkészítéskor se sózzuk túl az ételeket!

Ha az életmód megváltoztatása nem normalizálja a vérnyomás értékét, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Számos különféle gyógyszer alkalmazható. Ezek hatástartama és mechanizmusa eltérő, így mindenki számára kialakítható az optimális kezelés. Gyakran nem elég egyetlen gyógyszert szedni, hanem kombinációs kezelésre van szükség. Sok olyan vérnyomáscsökkentő készítmény létezik, amelyik 2 vagy 3 hatóanyagot tartalmaz egyszerre, így kevesebb tablettát kell szedni ugyanolyan kedvező hatás eléréséhez.

Irodalom:

Chobanian A. V. et al.: The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure: The JNC 7 Report. JAMA, 2003;289(19):2560-2571.

Lewington S., Clarke R., Qizilbash N., Peto R., Collins R.: Prospective Studies Collaboration. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies. Lancet, 2002;360(9349):1903–1913.

Szabó L.: Magas vérnyomás betegség gyermekkorban.

Lewington S, Clarke R, Qizilbash N, Peto R, Collins R, Prospective Studies Collaboration. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies. Lancet. 2002;360(9349):1903–1913

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a zsírokról, olajokról? Mit kell tudni a zsírokról, olajokról?
A különböző zsiradékok és nagy zsírtartalmú élelmiszerek egészségünkre gyakorolt hatásai – főként a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában – egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a táplálkozástudományban. Cikkünkben a zsírok, olajok egészségünkre gyakorolt hatásairól szeretnénk bővebb képet adni.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit kell tudni a konyhasóról? Mit kell tudni a konyhasóról?
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.
Kiss-Tóth Bernadett
Ne legyél besózva! Ne legyél besózva!
Egy csipet só fokozza az ételek ízét, még az édesekét is. Azonban figyelned kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül naponta az ételedbe.A nátriumfelesleghez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Miért baj mindez? Olvass tovább!
Schmidt Judit