Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva, Kovács Judit

Ne legyél besózva!

Egy csipet só fokozza az ételek ízét, még az édesekét is. Azonban figyelned kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül naponta az ételedbe.A nátriumfelesleghez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Miért baj mindez? Olvass tovább!

(konyha)só 98-99%-ban nátrium-kloridból (NaCl) áll, így a nátriumfogyasztás alatt gyakran a sófogyasztást értjük. Az elfogyasztott nátriumnak mégis csupán 10%-a származik az ételekhez felhasznált nyersanyagokból, 15%-a az ételkészítéshez felhasznált vagy a készételhez (sokszor feleslegesen) adott sóból, míg a maradék 75% az élelmiszeripari feldolgozás (például a kenyér, sajtok, felvágottak, félkész, készételek esetében) során kerül bele a termékekbe.

Jelentős nátriumtartalmú élelmiszerek

Kenyérfélék, pékáruk (kifli, zsemle), péksütemények (pogácsák, perecek, sajtos roló, sajtos rúd, pizzás táska, stb.), sózott margarinok, ízesített vajkrémek, húskészítmények (virsli, krinolin, stb.), felvágottak (kolbász, szalámi, párizsi, stb.), füstölt húsok, füstölt halak, belsőségkészítmények (májkrém, kenőmájas, májpástétom, stb.), sajtok (különösen a feta), juhtúró, savanyúságok (kovászos uborka, savanyúkáposzta, csalamádé, stb.), salátaöntetek, mustár, ketchup, majonéz, ételízesítők, konzervek, sós nassolnivalók (chipsek, kekszek, krékerek, ropik, stb.), sózott olajos magvak, félkész- és késztermékek, valamint a kényelmi termékek (pl. instant levesek, mártásporok, leveskockák).

Fotó: shutterstock.com

Mennyi sóra van szükséged?

Nátriumban kifejezve a hazai ajánlások szerint 2000 mg a felső értéke a napi ajánlott felvételnek. Ebbe beletartozik az élelmiszerekben található, illetve az ételekhez pluszban hozzáadott só is.

2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg, ami egy teáskanálnyi mennyiséggel egyenlő. A nátriumszükséglet nő, ha a szervezet nátriumot veszít, mint például menstruáció, szoptatás, hányás, hasmenés és erőteljes izzadás, például intenzív sportolás, nyári hőség, szaunázás) során.

A túlzott sózás hatásai

Tudtad, hogy a nátrium, vagyis a só növeli a magas vérnyomás kockázatát? Valószínűleg igen, hiszen erről sokat hallhatsz, olvashatsz a mindennapjaid során is. Ez a hatás arra vezethető vissza, hogy a nátrium vízvisszatartó tulajdonsága révén a szívre nagyobb munka hárul, mivel nagyobb vérmennyiséget kell pumpálnia a szervezetben. A megemelkedett vérnyomás az erek falát károsítja, ami hosszú távon érelmeszesedéshez (érszűkülethez) is vezethet. Ha nem szeretnél a magas vérnyomásod miatt gyógyszereket szedni, kövesd a következő tippjeinket!

Sócsökkentő praktikák

A feltehetően túlzott mértékű sófogyasztásod csökkentése nagy kihívásnak tűnhet, főként, ha megszoktad a sós ízt, így hiánya miatt kevésbé érezheted ízletesnek, élvezetesnek az ételeket. Fontos tudnod, hogy az ízlés, az ízlelőbimbók érzékenysége idővel változtatható. Vagyis a kevesebb sót tartalmazó fogásokhoz hozzá lehet szoktatni az ízérzékelésedet.

Hogyan tehető mindez könnyebbé?

  • Adj időt az átállásra: a sócsökkentést fokozatosan érd el, kb. 1 hónap alatt! Próbálj ki új ízeket (például a savanykásabb ízvilágot) a megszokott sós helyett!
  • A konyhasó, ezáltal a nátrium mennyiségének csökkentéséhez kerüld az ételek utánsózását: ne legyen az asztalon sótartó, ami erre csábítana!
  • Ha eddig a kész ételt kóstolás nélkül automatikusan megsóztad, változtass ezen és előbb kóstold meg az ételt, hogy valóban szükséges-e az utánízesítés!
  • Só helyett a friss vagy szárított zöldfűszerek (például bazsalikom, kakukkfű, vasfű, borsikafű, oregánó, petrezselyemzöld, zellerlevél, stb.) is ízletessé teszi az ételeid.
  • Kerüld a sós sajtok (feta, juhsajt), juhtúró, sós rágcsálnivalók (chips, ropi, sós keksz, kréker, sós mogyoró, stb.), kész és félkész ételek fogyasztását!
  • A kevesebb só használatát ellensúlyozzák a karakteres ízű fűszerek, zöldségek (például zeller, paradicsom, hagymafélék), ahogyan az ételek megpirítása vagy az intenzívebb ízű hozzávalókkal készült (például sajt, hagyma) rakott, töltött ételek is.

Irodalom:

Varga Zsuzsa, Horváthné Mosolyi Magda: Élelmiszerismeret és –technológia II. Második kiadás. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 2004.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Stop Só. Az étkezési sóról.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről.

Quanhe Yang, Tiebin Liu, Elena V. Kuklina, W. Dana Flanders, Yuling Hong, Cathleen Gillespie, Man-Huei Chang, Marta Gwinn, Nicole Dowling, Muin J. Khoury, Frank B. Hu,: Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults. Arch Intern Med, 2011;171(13):1183-1191.

EUFIC: Salt, potassium and the control of blood pressure. FOOD TODAY, 12, 2006.

EUFIC: A Grain of Salt and a Grain of Sense? FOOD TODAY, 2001/01.

Sacks F. M., Svetkey L. P., Vollmer W. M., Appel L. J., Bray G. A., Harsha D., Obarzanek E., Conlin P. R., Miller E.R. , Simons-Morton D. G., Karanja N., Lin P. H.: Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. N Engl J Med, 2001;344(1):3-10.

U. S. Department of Agriculture, U. S. Department of Health and Human Services: Dietary Guidelines for Americans 2010.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik a kockázatot.
Schmidt Judit
Milyen étrendi tényezők növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Milyen étrendi tényezők növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek növelik a kockázatot.
Schmidt Judit
Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa