Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Hagymás vöröslencseleves

A vöröslencse előnye, hogy gyorsan megfő, nem szükséges előáztatni, kevésbé puffaszt, mint a többi hüvelyes, emellett rendkívül tápláláló és laktató ételek alapanyaga, mint ezé a pikáns levesé is.
Hozzávalók 4 főre 15-18 évesek számára
vörös lencse 240 g
póréhagyma 80 g
sárgarépa 1 közepes darab
vöröshagyma 4 kisebb darab
fokhagyma 4 gerezd
tabasco szósz (vagy csípős Piros Arany)  1/2 mokkáskanál

kurkuma, só, curry-s fűszerkeverék, őrölt feketebors, római kömény

ízlés szerint
zöldségalaplé 1,2 liter

Elkészítés:

Közepes lángon pirítsuk meg a fűszereket (a curry-s fűszerkeveréket, a köményt és a kurkumát) egy lábosban, adjuk hozzá a zöldségalaplevet (vagy fűszeres vizet)!

Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a finomra aprított – reszelt zöldségeket (a vörös-, fok-, póréhagymát, sárgarépát), a tabasco szószt, a vörös lencsét, a sót és a borsot!

Főzzük lefedve, míg a zöldségek meg nem puhulnak!

Ha kész, egy kicsit pürésítsük össze, ha szükséges és tálaljuk azonnal!

 

Tápérték 1 főre:

Energia: 242 kcal (1013 kJ)

Fehérje : 16 g

Zsír : 1,5 g

Szénhidrát: 42 g

Élelmi rost: 9 g

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Karalábéleves Karalábéleves
Egy klasszikus zöldségleves, ami friss karalábéval készítve lesz a legízletesebb.
Miből Mennyit?
Vöröslencsekrém Vöröslencsekrém
A vöröslencsét nem kell előáztatni, mégis hamar puhára fő, kevésbé puffaszt, mint a többi szárazhüvelyes. Krémesítve akár szendvicsfeltét is készíthető belőle.
Miből Mennyit?
Hagymaleves Hagymaleves
A leves az ebédek egyik alapvető fogása, amely az őszi időszakban is tartalmazhat friss zöldségeket, például akár hagyma formájában is.
Miből Mennyit?