Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:

Epekő

Az epehólyag a máj alatt levő bugyelláris, amelyben a máj nem pénzt, hanem epét tárol. Amikor költeni kell belőle, vagyis a gyomor felől táplálék közeledik, akkor a bélbe üríti a tartalmát. Ezek egyrészt az emésztést segítő epesavak, másrészt olyan felesleges anyagok, amelyektől a máj, illetve a szervezetünk a bélen keresztül tud megszabadulni.

Az epe szilárd összetevői oldatban vannak, de könnyen kiválnak belőle, és szilárd köveket képeznek. Az epekövek lehetnek egészen aprók, de megnőhetnek néhány centiméteresre is, lehetnek egyedül vagy többen. Legtöbbször nem okoznak tünetet, így gyakran észrevétlenek maradnak. Ilyenkor egy hasi ultrahang vizsgálat során derülhet fény rájuk.

Ha egy kiadós étkezést követően a bugyellárisban levő pénzguriga megpróbál a bélbe kerülni, könnyen elakadhat. Ez okozza az epekövek legjellegzetesebb tüneteit. A feszülő epehólyag a has jobb felső részében okoz erős fájdalmat, ez a jobb lapockába sugárzik. Hányinger, hányás, haspuffadásérzés is kísérheti. Ha a kő teljesen elzárja az epe útját, a tünetek felerősödnek, és megváltozik a széklet, a vizelet és a bőr színe is.

Panaszokat nem okozó kövek esetén a zsírszegény étrend és az óvatos testsúlycsökkentés segíthetnek az újabb kövek kialakulásának megelőzésében. Egyes kövek gyógyszerrel is oldhatóak. Amikor a tünetek vagy az ultrahangkép alapján fennáll az epevezeték elzáródásának veszélye, vagy akár már meg is történt a baj, sebészeti ellátásra lesz szükség. A szájon át a bélbe vezetett endoszkóppal lehet kipiszkálni a beakadt köveket az epevezetékből, ilyenkor az epehólyag megmarad. Nyitott vagy laparoszkópos műtét során az egész epehólyagot eltávolítják. Egy ilyen műtét után a májnak nem lesz hol tárolnia a pénzét, az epét: így nem várható tőle, hogy nagyobb kiadásokat is könnyedén teljesítsen. 

Több részre bontott, zsírszegény étkezésekkel könnyíthetjük ilyenkor a zavartalan kifizetéseket és a panaszmentes bélműködést.

Fontos! Mivel az epekő az  elhízottaknál sokkal gyakrabban jelentkezik, ezért könnyebb az elhízást megelőzni (rendszeres testmozgással, megfelelő étrenddel), mint a már kialakult epekövet, epeköveket eltávolítani.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése. A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése.
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
Kiss-Tóth Bernadett
Amikor súlyos a gyomorfájás Amikor súlyos a gyomorfájás
Elrontottam! Szorul! Ég! Mi a közös ezekben a kifejezésekben? Az, hogy mindet a gyomorfájásra szokták alkalmazni. Te mondtad már valamelyiket? És tudtad, mitől fáj?
okosdoboz.hu
Mit kell tudni a rostokról? Mit kell tudni a rostokról?
Az emésztés kényes téma, amiről lehet, hogy nem szívesen beszélsz. Mégis fontos ismerned néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Az elégtelen rostfogyasztás ugyanis gyakran székrekedéshez vezet. A megelőzés érdekében minden nap elegendő rostra van szükséged.
Schmidt Judit