Tej nélkül az élet Tej nélkül az élet
A tej egészséges, hiszen sok ásványi anyag és vitamin található benne. Tejcukrot, más néven laktózt is tartalmaz. Ez az összetevő az emberek egy részénél rosszullétet okoz. Ők laktózérzékenyek. A reggelihez fogyasztott tej vagy kakaó számukra nem biztos, hogy kellemes gondolat.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Gluténmentesen - kinek is?! Gluténmentesen - kinek is?!
Az autoimmun betegségekben a szervezet védekezőrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen fordul, ilyenkor kórokozó nélkül is gyulladás alakul ki. A lisztérzékenység, más néven a cöliákia is ilyen betegség.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Amikor súlyos a gyomorfájás Amikor súlyos a gyomorfájás
Elrontottam! Szorul! Ég! Mi a közös ezekben a kifejezésekben? Az, hogy mindet a gyomorfájásra szokták alkalmazni. Te mondtad már valamelyiket? És tudtad, mitől fáj?
okosdoboz.hu
2018-10-01
Ha rád tör a hasmars Ha rád tör a hasmars
Ha valami romlott vagy fertőző kerül a gyomrunkba, a testünk igyekszik megszabadulni tőle, ezért hányás, hasmenés jelentkezhet. Ebből a rövid videóból megtudhatod, mit kell tenni, ha hányingered van, vagy rád tört a hasmars.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Mit kell tudni a cukorbetegségről? Mit kell tudni a cukorbetegségről?
Szervezetünk sejtjei csak úgy tudnak működni, ha táplálékhoz jutnak. Az izomsejtnek az összehúzódáshoz, az agysejteknek a feladatok megoldásához, a vörösvértesteknek az oxigén szállításához mind-mind ennivalóra van szüksége.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Mennyi az annyi? - Tudnivalók a magas vérnyomásról. Mennyi az annyi? - Tudnivalók a magas vérnyomásról.
Az erekben mérhető nyomás állandó változása segíti a szervezetet abban, hogy mindig a lehető leghatékonyabban működjön. Másként kell működnie a keringési rendszernek nyugalomban, heverészve, mint sportolás közben.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Cseppkőbarlang panaszokkal Cseppkőbarlang panaszokkal
A vesékben kiválasztódó vizelet vizet és oldott anyagokat tartalmaz. Ha valami miatt az oldott anyagok mennyisége nő, a vesemedencében kiválhatnak és homokszerű anyagot vagy köveket formálnak. Ezt vesekőnek nevezzük.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Epekő Epekő
Az epehólyag a máj alatt levő bugyelláris, amelyben a máj nem pénzt, hanem epét tárol. Amikor költeni kell belőle, vagyis a gyomor felől táplálék közeledik, akkor a bélbe üríti a tartalmát. Ezek egyrészt az emésztést segítő epesavak, másrészt olyan felesleges anyagok, amelyektől a máj, illetve a szervezetünk a bélen keresztül tud megszabadulni.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Vérszegénység Vérszegénység
„Olyan legyen a haja, mint az ében, az ajka, mint a vércsepp, bőre, mint a hó” – kéri Hófehérke anyukája a mesében. Azt is hozzátehette volna, hogy a fülcimpája legyen rózsaszín, mint a hónapos retek: bár lehet, hogy nem találta elég költőinek a képet? Hogy miért is rózsaszín a fülcimpája és miért piros az ajka? Azért, mert ezeken a testtájakon a bőr alól áttűnik az apró erekben keringő vörösvértestek színe. Ezek a sejtek felelősek az oxigén és a szén-dioxid szállításáért.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Az anorexia nervosa Az anorexia nervosa
Az anorexia talán a legismertebb evészavar, amely minden századik lányt/nőt érint, enyhébb formájában még többeket. Mégis kevesen tudják, milyen személyiséget érint a leggyakrabban, és mennyire összekapcsolódik a családi történésekkel.
Szalai Tamás Dömötör
2018-10-01
A bulimia nervosa A bulimia nervosa
Sok bulimiával küzdő szenvedése titokban marad a szégyenkezés miatt, 10-ből 8-an nem is kapnak kezelést. Pedig a bulimia minden 25. lányt/nőt érinti. Rengeteg érzelmi hullámzás, feszültség, szorongás kíséri, és akár életveszélyessé is válhat.
Szalai Tamás Dömötör
2018-10-01