Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:
Publikálás dátuma: 2018-10-01

Élet táplálékallergiával

Te is gyakran találkozhatsz olyan emberekkel, akik bizonyos táplálékösszetevőkre allergiásak vagy érzékenyek, így az ezeket tartalmazó ételeket mellőzniük kell az étrendjükből.

Allergéneknek hívjuk azokat az összetevőket, amelyek – az arra allergiásoknál – az immunrendszer túlzott reakcióját váltják ki. Okozhatnak puffadást, kiütéseket, bőrviszketést, sőt légzési nehézséget is, de a súlyosságuk eltérő. Hazánkban a tehéntejfehérje-, a szójafehérje- és a tojásfehérje-allergia fordul elő a leggyakrabban. A tünetek az allergén elhagyásával szüntethetők meg.

A tejfehérjére allergiásoknak minden tehéntejből származó élelmiszert kerülniük kell. Ez nem is olyan egyszerű, mivel nem várt helyen is találkozhatnak tejfehérjével.

A tejfehérje-allergiát a legtöbb esetben kinövik a gyerekek, ám az allergia időszakában a tej helyettesíthető például kalciummal dúsított növényi tejekkel és azokból készült termékekkel.

Szójafehérje- és tojásfehérje-allergia esetén is el kell hagyni mindazokat az élelmiszereket, ételeket, amelyekben előfordul, akár csak nyomokban is.

A táplálékérzékenységek (táplálékintoleranciák) hasonlítanak az allergiákhoz, azonban ilyenkor nem az immunrendszer téves működése felel a tünetekért. A tejcukorérzékenyeknek például hiányzik a vékonybelükből az az enzim, amely a tejcukrot lebontja, míg a lisztérzékenyeknél a búza egyik fehérjéje ellen fordul a szervezet, ami a gyulladást kiváltja. 

Táplálékallergiát lényegében bármely összetevő kiválthat, az aprómagvas gyümölcsöktől kezdve a halakon és kagylóféléken keresztül a csokoládéig.

Szakember által összeállított étrenddel a táplálékallergiás és táplálékérzékeny emberek is követhetnek teljes, kiegyensúlyozott érendet, bár ez náluk nagyobb tudatosságot igényel.

Segíti őket, hogy a szabályozásoknak köszönhetően minden élelmiszercímkén kötelező feltüntetni az allergén-összetevőket.

Az éttermekben, kávézókban, pékségekben is fel kell tüntetni a fő táplálékallergének jelenlétét, de mindig kérheted a felszolgáló személyzet segítségét is.

Az óvatosság mellett is előfordulhat, hogy egy táplálékallergiás véletlenül eszik a kerülendő ételekből, élelmiszerekből. A hamar jelentkező kiütések, hasgörcs, puffadás vagy hasmenés mellett előfordulhatnak súlyosabb tünetek is, mint a sápadtság, nehéz levegővétel, izzadás. Ebben az esetben fontos, hogy minél előbb hívj orvosi segítséget!

Ha van a környezetedben táplálékallergiás vagy táplálékérzékeny ember, segítsd abban, hogy minél inkább részt tudjon venni a közös programokban! Ha vendégségbe hívod, gondolj arra, hogy az általa fogyasztható élelmiszer, étel is legyen az asztalon, vagy segíts neki választani, ha szüksége van rá!

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Allergiás reakciók Allergiás reakciók
A szervezet immunrendszerének a feladata, hogy elkülönítse a veszélyes anyagokat a veszélytelenektől. Allergiás betegségben ez a funkció zavart szenved és ártalmatlan dolgok ellen is dolgozni kezd a szervezet. Ellenanyagokat termel és sok esetben egy hisztamin nevű anyag szabadul fel a sejtekből.
Dr. Krivácsy Péter
2018-10-01
A boci átka, avagy tejfehérje-allergia A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.
Bartha Kinga
2018-10-01
Mit kell tudni a táplálékallergiáról? Mit kell tudni a táplálékallergiáról?
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01