Szerző: okosdoboz.hu | Lektor: Schmidt Judit, Kovács Judit

Gluténmentesen - kinek is?!

Az autoimmun betegségekben a szervezet védekezőrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen fordul, ilyenkor kórokozó nélkül is gyulladás alakul ki. A lisztérzékenység, más néven a cöliákia is ilyen betegség.

A búzában és még néhány gabonafélében megtalálható glutén egyik alkotórésze megzavarja a fehérvérsejteket, és a gluténtartalmú étel fogyasztása a vékonybél nyálkahártyája ellen indított támadásra sarkallja őket. A reakciót kiváltó anyag miatt gluténérzékenységnek is nevezik a betegséget.

A cöliákiát nem lehet kinőni, és nem is múlik el. Sokarcú betegség, mert gyermek- és felnőttkorban egyaránt megjelenhet, és sokféle tünettel járhat. A bélrendszeri panaszok közül a hasfájás, a hasmenés, a haspuffadás fordulhat elő egészen enyhe vagy akár súlyos formában. Jelentkezhet még fogyás, bőrtünetek, vérszegénység vagy akár alacsonynövés, csontritkulás képében is. Akkor is fontos felismerni, ha nem okoz kellemetlen tüneteket, mert a bélfal gyulladása hosszú távon a nyirokrák kialakulásához vezethet.

Cöliákia tünetei:

  • hasfájás,
  • hasmenés,
  • haspuffadás,
  • fogyás,
  • bőrtünetek,
  • vérszegénység,
  • alacsonynövés,
  • csontritkulás

A bélgyulladás elkerülésének egyetlen módja a kiváltó ok, tehát a glutén kiiktatása az étrendből. Mivel a glutén már egészen kis mennyiségben fellobbanthatja a gyulladást, a diétát nagyon szigorúan be kell tartaniuk a betegeknek. Nem csak a búzát, de más gabonákból készült ételeket is kerülniük kell. Szerencsére vannak olyan növényi lisztek, amelyek nem tartalmaznak glutént, így az ezekből készült ételeket ők is bátran ehetik.

Viszont arra is nagyon oda kell figyelniük, hogy nem csak a kenyérfélék tartalmazzák ezt a molekulát: a rántott hús ugyanúgy rossz nekik, mint a búzasör. Ráadásul nagyon sok feldolgozott élelmiszer, így a felvágottak, a levesporok, a joghurtok szintén tartalmazhatnak gluténtartalmú adalékanyagokat. A boltok polcain sorakozó árukon egyre többször látjuk a gluténmentes feliratot, az éttermek étlapjain is sokszor feltűnik az áthúzott búzakalász jele. 

Cöliákia kezelése: diéta

Mindig tartsd maximálisan tiszteletben, ha valaki a környezetedben cöliákiás, és ezért gluténmentes diétát kell tartania. Ha vendégül látod vagy megkínálod valamivel, mindig kérdezd meg tőle, vagy nézz utána, hogy szabad-e ezt vagy azt az ételt, italt fogyasztania. Így segíthetsz neki egészségét megőrzésében!

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Boldogan glutén nélkül Boldogan glutén nélkül
A fejlett országokban a lisztérzékenység minden századik embert érinti, hazánkban minden nyolcvanötödik 3-6 éves gyermeknél állapítják meg.
Bartha Kinga
Tudnivalók a gabonalisztekről, kenyerekről Tudnivalók a gabonalisztekről, kenyerekről
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó cikkeinkben, hogy egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése céljából az élelmi rostokban gazdag, minél kisebb mértékű feldolgozási eljáráson átesett termékek javasoltak. Jelen cikkünkben egy részletesebb kitekintőt teszünk a gabonák világába.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit kell tudni a különböző lisztfajtákról? Mit kell tudni a különböző lisztfajtákról?
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Bíró Andrea