Szerző: Schmidt Judit, Kovács Judit | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2018-10-01

Tápanyagok

Tudod, hogyan néz ki egy egészséges tányérnyi étel? Ebben a videóban számos egészséges étkezéssel kapcsolatos kérdésedre választ kapsz.

 

 A táplálkozásunkkal elfogyasztott zsír, szénhidrát és fehérje felhasználásával a szervezet képes energiát előállítani.

A fehérje és a szénhidrát 1 grammjából 4 kilokalória (kcal) lesz (kb. 16,72 kJ), míg a zsír 1 grammjából 9 kilokalória (kb. 37,62 kJ) energia származik (1 kcal = 4,18 kiloJoul).

Amennyiben túl sok energiát, elsősorban zsírt és szénhidrátot fogyaszt, akkor idővel túlsúly, elhízás alakulhat ki.

Az élelmiszereink a háromféle tápanyagot más-más arányban tartalmazzák, ezért fontos, hogy ne hagyjon ki főbb élelmiszercsoportokat (például a tejet, kenyeret, húst) az étrendjéből, de ne is vigye túlzásba egyik élelmiszercsoport fogyasztását sem!

Ha az orvosa valamilyen diétát igénylő betegséget állapított meg Önnél, forduljon dietetikushoz!

Egy átlagos testalkatú nőnek naponta 1800-2000 kilokalóriára van szüksége, míg egy hasonló férfinak 2000-2500 kilokalóriára. A napi energiaszükséglet függ a fizikai aktivitástól is.

Energiaszükségletét a kiindulási állapot és az elérendő cél alapján pontosan is kiszámíthatja Önnek dietetikusa.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Fehérje vagy protein? Fehérje vagy protein?
A növényekben is van fehérje, nemcsak a húsban? Bizony, sőt, a címben jelzett két szó is ugyanazt jelenti.
Schmidt Judit
2018-10-01
Étrendünk kenőanyagai: a zsírok Étrendünk kenőanyagai: a zsírok
A zsírok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezet működésében, de nem mindegy, hogy mennyi és milyen minőségű zsír(oka)t fogyasztunk. Egyik oldalon ott az elhízás, az érelmeszesedés veszélye, másrészről viszont vannak zsírok, amelyek részt vesznek az idegi működésben, a bőrünk táplálásában és számtalan élettani folyamatban.
okosdoboz.hu
2018-10-01
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában biztosítja az ételek, így a többi tápanyag változatosságát az étrendben. A szénhidrátok minősége és mennyisége is egyaránt meghatározza étrendünk jellegét, ezért fontos tudni, hogyan épülnek fel és milyen hatásúak az egyes szénhidráttípusok.
Schmidt Judit
2013-10-04