Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Brokkolifőzelék

A brokkoliból nem csak krémleves, hanem akár főzelék is készíthető, változatosabbá téve az ebédek, vacsorák ételeit.

Hozzávalók:

Alapanyag Mennyiség 
(11-14 éveseknek)
brokkoli 200  g (2 kis fej vagy kb. ½ nagy fej)
tej, 1,5% 100 ml
búzaliszt  12  g (kb. 1 közepes evőkanál) 
repceolaj 4  ml (kb. 1 teáskanál) 
petrezselyemzöld 1,8  g (1-2 kisebb szár) 
só  csipetnyi
őrölt feketebors  késhegynyi 

Elkészítési mód:

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ízesítjük sóval, őrölt borssal és az apróra vágott petrezselyemmel. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet. Kihűtjük, felengedjük a tejjel. Amikor a brokkoli megpuhult, belekeverjük a lisztes tejet. Kiforraljuk, s ha szükséges, utóízesítjük. Ha mélyfagyasztott brokkolit használunk, a főzési idő lényegesen lerövidül.

 

Tipp: Ízesíthető kevés zöld pesto mártással is. Ez esetben figyelembe kell venni a pesto sótartalmát a főzelék ízesítésekor.

Fotó: Egyed Péter

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Csőben sült brokkoli Csőben sült brokkoli
A csőben sült zöldségek igazán laktató egytálételek, amelyek jól színesítik a mindennapok ebédjeit, vacsoráit.
Miből Mennyit?
Mit kell tudni a fitonutriensekről? Mit kell tudni a fitonutriensekről?
A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos elemei, ám elfogyasztva az emberi szervezetben is kifejtik jótékony hatásukat.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit kell tudni a brokkoliról és társairól? Mit kell tudni a brokkoliról és társairól?
A táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk az egészségmegőrzéshez, a betegségek megelőzéséhez. Az úgynevezett keresztesvirágúaknak (brokkoli, káposzta és egyebek) is jelentős szerep jut mindebben.
Bíró Andrea