A mogyoróvaj
A mogyoróvaj elsősorban a tengerentúlon örvend nagy népszerűségnek, de már hazánkban is egyre többen kezdik felfedezni. A mogyoróvaj alapanyaga a földimogyoró, állaga lehet krémes vagy enyhén darabos.
Elkészítése házilag is nagyon egyszerű, hiszen egy aprítógépbe téve addig kell aprítani a mogyorót, amíg a kívánt sűrűségű masszát el nem érjük. Ha krémesebb mogyoróvajat szeretnénk, akkor egy kevés olaj hozzáadásával elérhetjük a kívánt állagot. Ízesíthetjük egy kevés mézzel is.
A vajat felhasználhatjuk krémek, szószok, mártások ízesítőjeként, de önmagában, szendvicsekre kenve is fogyaszthatjuk. Nagy energia- és zsírtartalom jellemzi, elsősorban egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, és mivel növényi eredetű, nem tartalmaz koleszterint. Nagy mennyiségben található benne magnézium, tokoferol (E-vitamin) és niacin.
A mogyoróvaj egészségre gyakorolt hatásai
- Bár energiatartalma jelentős, tanulmányok azt támasztják alá, hogy mértékkel fogyasztva segítheti az optimális testtömeg megtartását. Mexikói és amerikai általános iskolai tanulókat vizsgálva azt találták, hogy azok között a gyermekek között, akik rendszeresen fogyasztottak mogyorót vagy mogyoróvajat, kevesebb volt a túlsúlyos és az elhízott, és alacsonyabb volt az LDL- és összkoleszterinszintjük a földimogyorót nem fogyasztó társaikhoz képest. A mogyorófogyasztás és a gyermekek általános egészségi állapota közti összefüggést a jövőben tovább vizsgálják.
- Fontos tudni, hogy a mogyoró az egyik legerősebb allergén, az allergiás tünetek kiváltásához már nagyon kis mennyiség is elegendő. Allergizáló hatása hőhatásra, pörkölés hatására sem csökken.
- Több tanulmányban vizsgálták a különböző módon feldolgozott földimogyorók egészségre gyakorolt hatását. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy például a földimogyoró és a belőle készült vaj, illetve a pörkölt vagy natúr változat is rendelkezik-e ugyanazzal a pozitív egészségi hatással. 186 ghánai, brazil és amerikai felnőttet vizsgáltak véletlenszerűen, akiknek négy héten keresztül naponta 56 g mogyorót kellett fogyasztaniuk a következő formákban: sótlan, sótlan pörkölt, sós pörkölt, mézes pörkölt és mogyoróvaj. A csoportokban a HDL-koleszterinszint jelentős növekedése volt megfigyelhető, míg az LDL- és összkoleszterinszint azokban a csoportokban csökkent jelentősen, ahol a résztvevőknek már eleve emelkedett volt a vérzsírszintje. A fogyasztásnak nem volt negatív hatása a testtömeg változására.
- A földimogyoró jó forrása az antioxidáns hatású rezveratrolnak, ami a pörkölt mogyoróban nagyobb mennyiségben található meg.
- Az olajos magvak – köztük a földimogyoró – polifenolokban gazdagok, amelyek lipoproteinekhez kötődve a szervezetben meggátolhatják az érelmeszesedés kialakulását elősegítő oxidációs folyamatokat. Rendszeres (mértékletes) fogyasztásukkal – súlygyarapodás nélkül - javíthatók a vérzsírszintek, csökkenthetők a gyulladásos reakciók.
- A táplálkozási ajánlásoknak megfelelően, naponta körülbelül egy maréknyi, azaz 25-35 gramm sótlan olajos mag fogyasztása javasolt.
Összefoglalás
A földimogyoró egészségre kifejtett hatását kevésbé befolyásolja, hogy natúr vagy pörkölt változatban fogyasztják. Tekintettel a magyar lakosság túlzott sófogyasztására és az ebből adódó szív- érrendszeri következményekre, ajánlott a sótlan változatot előnyben részesíteni. Étkezések között kisétkezésként is megállja a helyét, de felhasználható különféle ételek ízesítésére is.