Hozzávalók 1 adaghoz |
Mennyiség (7-11 éveseknek) |
fejes saláta | 50 g |
póréhagyma | 25 g |
retek | 25 g |
tejföl (12 %-os) | 25 g |
friss citromlé | 5 ml |
mustár | 5 g |
főtt tojás | 1 db |
feketebors | csipetnyi |
Elkészítés: A fejessalátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük és apróra tépkedjük. A retket megmossuk, ha szükséges, meghámozzuk és az almareszelőn lereszeljük. A póréhagymát is megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk, a zöld szárával együtt. 1 db tojást keményre főzük, héjából kihámozzuk, majd felkarikázzuk. Öntetet készítünk: A citrom levét kinyomjuk és a húsát is kikaparjuk. Hozzátesszük a mustárt, csipetnyi őrölt borsot és a tejfölt. Ezzel az öntettel leöntjük az előkészített alapanyagokat, majd az egészet összekeverjük. Lehetőleg frissen fogyasszuk, mert a fejessaláta könnyen összeesik.
Tipp: Ha a salátát főétkezésre kínáljuk, akkor tálaljuk bagettel vagy pirítóssal, hogy megfelelő szénhidráttartalmú, laktató étkezést biztosítsunk!
Tápérték 1 főre:
Energia: 130 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 8,1 g
Szénhidrát: 5,9 g