Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Amarántgolyó

A kókuszgolyó alternatívája is lehet ez a gyorsan elkészíthető, mégis igen tápláló desszert. Tízóraira, uzsonnára is javasolt. Összegyúrása szinte gyerekjáték.

Hozzávalók 4 főre

15-18 évesek számára

amarántpehely vagy puffasztott amaránt 50 g
mandula, sózatlan 5 g
méz 2 közepes mokkáskanál
kakaópor, cukrozatlan 1 púpozott kiskanál
szilvalekvár 1 közepes kiskanál
fahéj, őrölt ízlés szerint

Elkészítés:

A mandulát szárazon (tepsiben) megpirítjuk. Az amarántpehely vagy puffasztott amaránt egyharmadát félretesszük, a többi hozzávalót (mandula, méz, kakaópor, szilvalekvár, fahéj) alaposan összekeverjük. Ha túl száraz lenne, kevés vízzel puhíthatjuk. Fél órát pihentessük, mielőtt formáznánk! Ezt követően vizes kézzel kis golyókat gyúrunk belőle és meghempergetjük a félretett amarántban. Hűtőben tárolva az ízek jobban összeérnek.

Tipp: Az amarántpehely apró szemű zabpehellyel helyettesíthető.

Tápérték 1 főre:

Energia 294 kcal (1228 kJ)

Fehérje: 11 g

Zsír: 7,9 g

Szénhidrát: 52 g

Élelmi rost: 8,5 g

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a cukorról, az édességekről és egyes édesítőszerekről? Mit kell tudni a cukorról, az édességekről és egyes édesítőszerekről?
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit kell tudni a lekvárról? Mit kell tudni a lekvárról?
A friss gyümölcsök rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban, hőkezelve pedig ízletes ételek készülhetnek belőlük. Vajon például lekvárként is megtartják jótékony hatásaikat? A következőkben erről olvashatnak.
Bíró Andrea
Mit kell tudni az álgabonákról? Mit kell tudni az álgabonákról?
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Jellemzően nagy keményítőtartalmú, lisztes magvaikat hántolva vagy őrölve használják fel.
Bíró Andrea