Kiszáradás gyermekkorban Kiszáradás gyermekkorban
A gyerekek vízforgalma, folyadékigénye arányaiban többszöröse a felnőttkorinak, éppen ezért a kiszáradás gyakrabban fordul elő a gyerekeknél, mint gondolnánk.
Dr. Krivácsy Péter
2018-10-01
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb megváltoztatható vagy nem megváltoztatható kockázati és védő tényezői.
Dr. Fehér Zsuzsánna
2018-10-01
Allergiás reakciók Allergiás reakciók
A szervezet immunrendszerének a feladata, hogy elkülönítse a veszélyes anyagokat a veszélytelenektől. Allergiás betegségben ez a funkció zavart szenved és ártalmatlan dolgok ellen is dolgozni kezd a szervezet. Ellenanyagokat termel és sok esetben egy hisztamin nevű anyag szabadul fel a sejtekből.
Dr. Krivácsy Péter
2018-10-01
Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
2018-10-01
Gyomorrontás elsősegély Gyomorrontás elsősegély
A gyomorrontás mindenki életében legalább egyszer előfordul. Gyakran tapasztalhatjuk túlevést követően vagy egy romlott étel elfogyasztása után.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése. A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése.
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
Egészséges bélflóra a jókedvért Egészséges bélflóra a jókedvért
Meglepő lehet, de a bélben élő baktériumok nem csak az emésztőrendszerünk, hanem idegrendszerünk egészségét is meghatározhatják. Cikkünkből megtudhatod, milyen összefüggés van a bélflóra állapota és a depresszió között.
Dobos-Kufcsák Judit
2018-10-01
Enni vagy nem enni? – Evészavarok Enni vagy nem enni? – Evészavarok
Az evészavarok tüneteinek hátterében általában bonyolult lélektani folyamatok játszanak szerepet: ezek mind biológiai tényezőkre, mind az adott egyén élményfeldolgozási és nehézségekkel való megküzdési módjaira, mind pedig környezeti feltételeire, és azzal való viszonyrendszerére visszavezethetőek. Ezt nevezzük biopszichoszociális modellnek. Legismertebb megjelenési formájuk az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.
Dr. Mészáros Gergely
2018-10-01
10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról 10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról
Bár az evészavarok témája igen felkapott, kevesen tudják, hogy a fiatalkor és a modern társadalom leggyakoribb és legsúlyosabb betegségei közé tartoznak, erősen rombolják a testi-lelki egészséget. Hogyan lehet időben felismerni őket?
Szalai Tamás Dömötör
2018-10-01
Kis tünettan - mikor forduljunk orvoshoz? Kis tünettan - mikor forduljunk orvoshoz?
Láz, köhögés, fájdalom, általános rossz közérzet... Mi tegyek? Meddig kezelhetem kezelhetjük mi, és hogyan? Mikor kell már orvoshoz fordulni? Ezekben a kérdésekben segítünk, összefoglaltuk mi állhat az egyes tünetek hátterében, mit tehetünk otthon, illetve mikor és hová forduljunk, ha ez már nem elég.
Dr. Palik Éva
2018-10-01