A szabálytalan fogsor ma már több módon is helyrehozható. Akár gyerekkorban, de még a felnőtteknél is. A két fő módszer erre a kivehető, vagyis az éjszakai fogszabályzó, valamint az állandó fogszabályzó. Míg előbbi viselése nem befolyásolja különösebben a nappali étrendet, az állandó fogszabályzóval már adódhatnak gondok. Érdemes már a fogszabályzó felhelyezése előtt megismerni, hogyan hat majd az a mindennapokra.
Az állandó fogszabályzó megköveteli a rendszeres fogápolást
Az alapos fogmosás mellett a speciálisan erre a célra kialakított fogselyem, a fogszabályzóhoz készült fogkefe, ill. szükség esetén a fogzuhany helyes használata is beletartozik a napi fogápolási rutinba. Ennek az az oka, hogy evés közben a fogra erősített tappancsokba, amelyek a fogszabályzó kifeszített ívét tartják, könnyen beleragad az ételmaradék (egyesek jobban, ezeket alább részletezzük), s ha nem mossuk meg vagy öblítjük ki a szájat evés után, akkor a lepedék is jobban megtapad ezeken és a fogak felszínén. Ha elhanyagoljuk a rendszeres száj- és fogápolást, akkor sajnos akár fogszuvasodás, a fogak elszíneződése is velejárója lehet a fogszabályozásnak. Ez szerencsére megelőzhető.
Fájdalmassá válhat a rágás, legalábbis kezdetben
Emellett az is problémát okozhat, hogy a fogszabályzó felhelyezése után és az időről időre esedékes ívcsere (ez az a kis vékony drót, ami rendszabályozza a fogakat) alkalmával a fogak igen érzékennyé válnak, s emiatt a rágás néhány napig fájdalmas, kellemetlen, furcsa lehet. Időbe telik megszokni a fogszabályzó jelenlétét és az evéssel járó vesződséget, ami kezdetben igen körülményesnek tűnhet, de nem kell aggódni, ez az állapot elmúlik és hozzá fogunk szokni ezek megoldásához is.
Kerüljük a veszélyes ételeket!
A helyzetet nehezíti, hogy mivel a fogszabályzó anyaga is sérülékeny, ezért kerülni kell minden olyan kemény ételt, ami kárt tehet magában a szerkezetben. Egy keményebb ételbe történő erőteljes harapás miatt elgörbülhet, akár el is törhet a fogszabályzó. Ekkor haladéktalanul vissza kell menni a fogorvoshoz, hogy mielőbb kicserélhesse, megjavíthassa a fogszabályzót. A kellemetlenség mellett ez nemcsak anyagilag megterhelő, de a fogszabályozás időtartamát is meghosszabbíthatja.
Az alábbiakban összefoglaljuk, mire érdemes figyelni az állandó fogszabályzó viselésekor, hogy megóvjuk a fogaink és a fogszabályzó épségét is.
Kerüljük a nagyon kemény, illetve az apró magvas ételeket, a ragadós, tapadós ételeket (rágógumi, karamella, grillázs, gumicukor, pehelycukor, stb.)! A kenyérhéj, a pizza széle, a nyers répa, nyers karalábé, és más ropogós, tömör zöldségek, gyümölcsök, a jégkocka, a mandula, mogyoró és más diófélék, a főtt és a pattogtatott kukorica, a chips szintén megrongálhatja a fogszabályzót.
Kerüljük a nagy cukortartalmú és a savas ételeket, savas italokat (szénsavas üdítők, citromlé) és a cukorban gazdag édességeket! A nagy cukortartalmú élelmiszerek, ételek, italok erjedést indítanak el a szájüregben és a baktériumok miatt keletkező savak elszíneződéseket okozhatnak a fogakon.
A fogszabályzó felhelyezése vagy megszorítása utáni néhány napon a fájdalom és az állandó nyomás elviselése kellemetlen irritációt okozhat. Ilyenkor a rágás nehézkes, fájdalmas, emiatt a pépesebb ételek, a levesek, krémlevesek, híg főzelékek, kásák, pürék (például a burgonyapüré), pudingok, turmixok, joghurt evése kerül előtérbe. Erre érdemes már előre felkészülni, így nem ér váratlanul.
Az átmenetileg pépes étrend ellenére is fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét és energiát tartalmazzon az étrend. A húsok állaga általában szálasabb, rágósabb, emiatt előfordulhat, hogy ezeket nehezebb elrágni az érzékenyebb napokon. A megfelelő fehérjeellátottság érdekében a lágyabb rántotta, a tojáskrém, túrókrém, a tojásos-zöldséges szuflék, a krémsajttal kikevert pürék fogyasztása segíthet. Az étrend bővítésekor a pürésített, puhára főzött csirkehús vagy -máj, a sült, főtt halfilé szerepelhet gyakrabban az étrendben, ill. érdemes a puhára főtt, sült húst előre felkockázni vagy ledarálni.
Figyeljünk a változatos étrendre, és ahogy megszoktuk a fogszabályzó viselését, mielőbb térjünk vissza a rágható (de nem túl kemény) ételekre, hiszen a fogaink alapvetően rágásra születtek! Természetesen legyünk mértékletesek, és inkább hámozzuk meg és vágjuk fel előre például a héjas gyümölcsöket (például az almát), mint sem az erőteljes harapás miatt sérülést okozzunk a fogszabályzóban!
Annak ellenére, hogy főleg a zöldséges ételek, saláták, gyümölcsök apró rostjai tudnak a leginkább beleragadni a fogszabályzóba, ne hanyagoljuk ezek fogyasztását, inkább készítsük elő őket fogkímélő módon, illetve tisztítsuk gyakrabban a fogakat!
Ha csak lehet, minden étkezést követően mossunk alaposan fogat, vagy legalább öblögessünk sima vízzel, hogy elkerüljük a fogszabályzóba ragadó ételmaradványok miatt bekövetkező fogszuvasodást, a savasabb ételek okozta eróziót és a kellemetlen szájszagot!
A fenti tanácsok következetes betartása mellett megőrizhetjük fogaink egészségét, így amikor elérkezik a várva várt nap és a fogorvos leveszi a fogszabályzót, akkor nemcsak szabályos, de egészséges fogakkal mosolyoghatunk ismét.