Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Zeller krémleves

Zöldséglevesekben jellegzetes íze miatt az egyik leggyakrabban alkalmazott gyökérzöldség a zeller, és szárának zöldje. Nagyobb mennyiségéből -ízesítve más zöldségekkel- készíthetünk belőle krémlevest is.

 

Hozzávalók 1 adaghoz Mennyiség
(7-10 éveseknek)
zeller 45 g
tejföl (12 %-os) 30 g
sárgarépa 13 g
petrezselyemgyökér 7 g
karalábé 5 g
napraforgóolaj 4 g
liszt 6 g
csipetnyi
bors csipetnyi
petrezselyemzöld csipetnyi
zellerzöld csipetnyi

Elkészítés: A zölségeket tisztítjuk, hámozzuk és kis darabokra aprítjuk. Az előkészített zöldségeket átforgatjuk olajon, majd 1-1,5 dl víz hozzáadásával összepároljuk, ízesítjük, és ha megpuhultak, botmixerrel pürésítjünk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, majd behabarjuk a levest, ezután folyamatos kevergetés mellett forralunk rajta még egyet. Tálaláskor friss, aprított zellerzölddel díszíthetjük az elkészült levest. 

Tápérték 1 főre:

Energia: 120 kcal

Fehérje:  2,6 g

Zsír: 7,6 g

Szénhidrát: 10 g