Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Párolt bulgur

A bulgur valójában búzatöret, alig kell főzni, valójában elég csak forrázni, így egyszerűen és gyorsan készíthetünk belőle tápláló köretet.

 

Hozzávalók 1 adaghoz

Mennyiség 
(7-11 éveseknek)
bulgur 70 g
napraforgóolaj 5 ml
vöröshagyma 25 g
25 g

Elkészítés: Bulgur készítésekor mindig olvassuk el a csomagolásán megtalálható elkészítési javaslatot. Főzési formája, ideje attól függ, hogy milyen mértékig van előpárolva. A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzhetjük kb. 15 perc alatt. A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így bátran keverheted a kettőt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni még kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni. A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc. Ha kellemes ízvilágot akarunk adni a köretnek, pároljuk vöröshagymával együtt: olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröhagymát, majd adjuk hozzá a bulgurt és kétszeres mennyiségű vizet, majd így pároljuk puhára.

Tipp: Bátran keverjük egy vagy többféle párolt vagy akár friss zöldséggel, így nemcsak színesebb lesz a fogás, hanem finomabb és táplálóbb is! 

 

Tápérték 1 főre:

Energia: 286 kcal 

Fehérje: 8,7 g

Zsír: 5,9 g

Szénhidrát: 53,4 g