Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Tojásos vegyes saláta

Egy saláta is lehet teljes értékű főétkezés, ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje- és szénhidrátforrást tartalmaz.

 

Hozzávalók 1 adaghoz

Mennyiség 
(7-11 éveseknek)
fejes saláta 50 g
póréhagyma 25 g
retek 25 g
tejföl (12 %-os) 25 g
friss citromlé 5 ml
mustár 5 g
főtt tojás 1 db
feketebors csipetnyi

Elkészítés: A fejessalátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük és apróra tépkedjük. A retket megmossuk, ha szükséges, meghámozzuk és az almareszelőn lereszeljük. A póréhagymát is megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk, a zöld szárával együtt. 1 db tojást keményre főzük, héjából kihámozzuk, majd felkarikázzuk. Öntetet készítünk: A citrom levét kinyomjuk és a húsát is kikaparjuk. Hozzátesszük a mustárt, csipetnyi őrölt borsot és a tejfölt. Ezzel az öntettel leöntjük az előkészített alapanyagokat, majd az egészet összekeverjük. Lehetőleg frissen fogyasszuk, mert a fejessaláta könnyen összeesik.

Tipp: Ha a salátát főétkezésre kínáljuk, akkor tálaljuk bagettel vagy pirítóssal, hogy megfelelő szénhidráttartalmú, laktató étkezést biztosítsunk!

Tápérték 1 főre:

Energia: 130 kcal 

Fehérje: 8 g

Zsír: 8,1 g

Szénhidrát: 5,9 g