Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Lencsesaláta

Saláták készítésekor se felejtsük el a hüvelyeseket, mint sokszínűen felhasználható, tápanyagokban gazdag alapanyagokat! Saláták hozzávalóiként is beilleszthetők az étrendbe.

 

Hozzávalók 1 adaghoz Mennyiség 
(14-17 éveseknek)
lencse 80 g
lilahagyma 30 g
ecet 20 ml
cukor 16 g
fokhagyma csipetnyi
só  csipetnyi
bors csipetnyi
babérlevél fél db

Elkészítés: A lencsét kiválogatjuk, és pár órára vízbe áztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, majd új adaggal öntjük fel. Babérlevéllel, fokhagymával és kevés sóval 30 perc alatt puhára főzzük. A lilahagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Mikor a lencse kész leszűrjük, a babérlevelet eltávolítjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, és hozzáadjuk a hagymakockákat, valamint az ecetből, cukorból és kb. fél-1 dl vízből készített öntetet.

Tipp: Lehetőleg egy napig hagyjuk hűtőben állni, hogy jobban összeérhessenek az ízek. A salátát kiegészíthetjük, gazdagíthatjuk további friss vagy főtt, párolt, sült zöldségekkel is, például friss koktélparadicsommal és bébispenót levelekkel.

 

Tápérték 1 főre:

Energia: 348 kcal

Fehérje: 21,4 g

Zsír: 1,6 g

Szénhidrát: 61,6 g