Szerző: Sarnyai Tünde | Lektor: Farkas Cecilia

Őszi mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára

Ötletadó mintaétrend alsótagozatos gyermekek részére a őszi időszakra. A színessel jelölt fogásokra kattintva megtalálod azok receptjeit!

Táplálkozást befolyásoló tényezők: A jelen étrend egészséges gyermekek számára készült.

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Reggeli

citromos tea,
cukor nélkül
2 dl

gyümölcsös
barna rizs

 

 

 

 

Allergének: T
Potenciális allergének: G

 

gyümölcstea,
cukor nélkül
2 dl

tormás tonhalkrém

teljes kiőrlésű zsemle
60 g

uborka
50 g

 

 

Allergének: G, H
Potenciális allergének: T, CS, SZO

 

citromos tea,
cukor nélkül
2 dl

szárnyas-húskrém

magvas, teljes kiőrlésű
kifli
60 g

kaliforniai paprika
50 g

 

Allergének: T, G, TOJ
Potenciális allergének: D, SZE 

gyümölcstea,
cukor nélkül
2 dl

tejben zabpehely

áfonya
35 g

málna
35 g

 

 

Allergének:
T, G

citromos tea,
cukor nélkül
2 dl

petrezselymes májkrém

graham kenyér
60 g

retek
50 g

 

 

 

Allergének: G
Potenciális allergének: T, CS

gyümölcstea,
cukor nélkül
2 dl

edámi sajt
40 g

vaj
10 g

bakonyi
teljes kiőrlésű kenyér
60 g

zöldpaprika
50 g

 

Allergének: T, G
Potenciális allergének: CS, SZO

citromos tea,
cukor nélkül
2 dl

tojáskrém

korpás zsemle
60 g

uborka
50 g

 

Allergének: G, TOJ, M
Potenciális allergének: T, K, SZU

Tízórai

sült
paprikakrém

puffasztott rozsszelet
40 g

Allergének: G

őszibarack
120 g

Allergének: -

bazsalikomos túrókrém

zöldséghasábok
(sárgarépa, uborka)
50 g

korpovit keksz
40 g

Allergének: T, G, SZO, SZE, SZU
Potenciális allergének: TOJ, D

zöldborsó-krém 

puffasztott
köles
40 g

 

Allergének: T, SZE

lenmagos brokkolikrém

rozsos abonett
40 g

 

Allergének: T, G

füge
120 g

dió
20 g

 

Allergének: D

citromos
krémtúró

korpás keksz
40 g

 

Allergének: T, G
Potenciális allergének: TOJ,
CS, SZO, D, K,
SZU, SZE

Ebéd

tárkonyos zöldségleves

vagdaltszelet sertéshúsból

kínaikel-főzelék
édesburgonyával

teljes kiőrlésű kenyér
60 g

Allergének: T, G, TOJ, Z
Potenciális allergének: CS, SZO, SZE

húsgombóc leves

sütőtökös, túrós lasagne 

Allergének: T, G, TOJ
Potenciális allergének: CS

burgonyaleves

grillezett
mozzarella 

céklafőzelék

 

 Allergének: T, G

hamis gulyásleves 

rakott kelkáposzta pulykahússal,
hajdinával

 

Allergének: T, G, TOJ, Z

 csontleves

főtt marhaszelet

meggymártás

burgonyapüré

 

Allergének: T, G, Z

hagymaleves

sütőben
sült halfilé

kuszkusz
tabulé

 

Allergének:
T, G, H

sárgaborsó
leves

kakukkfüves pulykamell

csőbensült karfiol 

 

Allergének: T, G, TOJ

Uzsonna

vöröslencsekrém

kukoricás abonett
40 g

Allergének: -

őszi gyümölcs-saláta joghurttal

zabpehely
30 g

Allergének: T, G

almás-mákos chiapuding 

 

Allergének: T

házi málnás
gyümölcs-joghurt

 

Allergének: T

túróval töltött alma

korpás keksz
40 g 

Allergének: T, G, D
Potenciális allergének: TOJ, CS, SZO, SZE, K, SZU

őszibarack-turmix tejjel

zabkorpa
30 g

 

Allergének:
T, G

 

  gyömbéres gyümölcssaláta

puffasztott gabonaszelet
40 g

Allergének: G

 

 
Vacsora

víz

 csirkenyárs

párolt bulgur

káposztás zellersaláta almával

 

Allergének: G, Z

 

víz

sajtos csirkemell

quinoasaláta

Allergének: T, G

 

víz

tojáslepény

félbarna burgonyás kenyér
60 g

sopszka saláta 

 

Allergének: T, G, TOJ
Potenciális allergének: CS, SZO

 

víz

olasz csirkecomb

teljes kiőrlésű tészta 

 

Allergének:
T, G

Potenciális allergének: TOJ, CS

víz

teljes kiőrlésű
pita zöldségekkel, mozzarellával

 

 

Allergének:
T, G

víz

zöldséges csirke
római tálban

párolt rizs 

 

Allergének: Z
Potenciális allergének: T, G

víz

töltött cukkini

 

Allergének: G, TOJ, Z
Potenciális allergének: CS 

Energia (kcal)

1886

 1848 1838   1876  1826 1871  1852 
Fehérje (g) 79 93  104  94  78  95  91 
Zsír (g) 52 68  78  67  63  64  71 
Szénhidrát (g) 276 214  176  225  234  226  209 
Élelmi rost (g) 41 31  37  38  32  32  41
Hozzáadott cukor (energia%)  3,4 1,8  4,5  2,6  2,6  3,4 

Allergénjelölések 
G
=glutén, R=rák és azokból készült termékek, TOJ=tojás és abból készült termékek, H=halak és azokból készült termékek, F=földimogyoró és abból készült termékek, SZO=szójabab és abból készült termékek, T=tej és abból készült termékek, D=diófélék, Z=zeller és abból készült termékek, M=mustár és abból készült termékek, SZE=szezámmag és abból készült termékek, K, SZU=kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10mg/kg vagy 10mg/l koncentrációt meghaladó mennyiségben, CS=csillagfürt és abból készült termékek, P=puhatestűek és abból készült termékek

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Nyári mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára Nyári mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára
Ötletadó mintaétrend alsótagozatos gyermekek részére a nyári időszakra. A színessel jelölt fogásokra kattintva megtalálod azok receptjeit!
Schmidt Judit
Tavaszi mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára Tavaszi mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára
Ötletadó mintaétrend alsótagozatos gyermekek részére a tavaszi időszakra. A színessel jelölt fogásokra kattintva megtalálod azok receptjeit!
Sarnyai Tünde
Téli mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára Téli mintaétrend egészséges alsótagozatos gyermekek számára
Ötletadó mintaétrend alsótagozatos gyermekek részére a téli időszakra. A színessel jelölt fogásokra kattintva megtalálod azok receptjeit!
Schmidt Judit