Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:
Publikálás dátuma: 2018-10-11

Zöldségleves kölesbetéttel

A köles nemcsak köretként, hanem levesbetétként is megállja a helyét, most éppen ebben a gyorsan elkészíthető finom levesben.

Hozzávalók:

Alapanyag Mennyiség 
(4-6 éveseknek)
köles 10 g (kb. 1 csapott evőkanál)
sárgarépa 30 g (1/2 kisebb darab)
petrezselyemgyökér   12,5  g (¼ kis darab)
petrezselyemzöld 4 g (1/10 csomóÖ
csipetnyi

Elkészítési mód:  

A megtisztított, megmosott zöldségeket szeletekre vágjuk, sózzuk, hideg vízzel felöntjük, és lassan főzzük. Amikor a zöldségek majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a kölest. 10-15 percig forraljuk, majd a tűzről levesszük, és 15 percig pihentetjük. Eközben a köles magába szívja a főzővíz egy részét és megdagad. Pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget tálalás előtt és felforraljuk újra, vagy külön edényben főzzük a kölest és utólag adjuk a leveshez. Frissen aprított petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk. 

Fotó: Egyed Péter

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni az álgabonákról? Mit kell tudni az álgabonákról?
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Jellemzően nagy keményítőtartalmú, lisztes magvaikat hántolva vagy őrölve használják fel.
Bíró Andrea
2018-10-01
Kölesfasírt Kölesfasírt
A köles gyorsan elkészíthető, sokoldalú gabona. Zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve köretnek, rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz is kiváló - a rizs helyett vagy annak kiegészítésére.
Miből Mennyit?
2018-10-01
Töltött cukkini, sertéshússal, kölessel Töltött cukkini, sertéshússal, kölessel
A töltött zöldség mindig jó választás egy gyorsan elkészíthető ebédhez vagy vacsorához.
Miből Mennyit?
2018-11-01