Hozzávalók:
Alapanyag | Mennyiség (4-6 éveseknek) |
köles | 10 g (kb. 1 csapott evőkanál) |
sárgarépa | 30 g (1/2 kisebb darab) |
petrezselyemgyökér | 12,5 g (¼ kis darab) |
petrezselyemzöld | 4 g (1/10 csomóÖ |
só | csipetnyi |
Elkészítési mód:
A megtisztított, megmosott zöldségeket szeletekre vágjuk, sózzuk, hideg vízzel felöntjük, és lassan főzzük. Amikor a zöldségek majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a kölest. 10-15 percig forraljuk, majd a tűzről levesszük, és 15 percig pihentetjük. Eközben a köles magába szívja a főzővíz egy részét és megdagad. Pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget tálalás előtt és felforraljuk újra, vagy külön edényben főzzük a kölest és utólag adjuk a leveshez. Frissen aprított petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.
Fotó: Egyed Péter