Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Hideg szilva krémleves mézzel

A szilva nem csak nyersen, de levesként is igen ízletes, akár desszert helyett is elkészíthető ez alapján a recept alapján.

Hozzávalók: 

Alapanyag Mennyiség 
(4-6 éveseknek)
szilva 80 g (2 közepes darab) 
aszalt szilva 30 g
főzőtejszín 15 ml
durumliszt 1 közepes evőkanál
méz 2 teáskanál
citrom kb. 1 cikk
őrölt fahéj csipetnyi

Elkészítési mód:

A szilvát kimagozzuk, kockára vágjuk, a felkockázott aszalt szilvát vízbe beáztatjuk. A fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal, mézzel ízesített, megfelelő mennyiségű vízzel a szilvát megfőzzük, tejszínes habarással besűrítjük. Ehhez a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejszínnel, majd a forró levessel összemelegítjük úgy, hogy folyamatos vékony sugárban, állandó keverés mellett hozzácsurgatjuk a habaráshoz. Ezután óvatosan besűrítjük vele a levest. Rövid ideig főzzük még, hogy a liszt íze elfőjön. A levest botmixerrel pépesítjük és az aszalt szilvát beletéve tálaljuk.

 

Tipp:

A méz elhagyható, ha a levest az asztalt szilvával édesítve is kellemesen édesnek találjuk.

Fotó: Egyed Péter

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a mézről? Mit kell tudni a mézről?
A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól napjainkig. Felhasználása korábban is igen sokrétű volt, hiszen nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként, különböző krémek összetevőjeként is hasznosították, ezen felül több kultúra vallási szertartásaiban is megjelent a „folyékony arany”.
Bíró Andrea
Miért egyen a gyerek rendszeresen gyümölcsöket? Miért egyen a gyerek rendszeresen gyümölcsöket?
A gyümölcsök előnye, nagy tápértékükön, ezáltal a betegségmegelőzésben betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
Kiss-Tóth Bernadett
Őszibarackleves                          Őszibarackleves                         
Kellemesen üdítő, frissítő hatású leves, amely a friss, zamatos őszibarack révén igazi nyári csemege.
Miből Mennyit?