A cukorbetegség egy összetett anyagcserezavar, amelynek hosszú távú következményei közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek, valamint a látás, az idegrendszer és a veseműködés zavarai.
Az 1-es típusú cukorbetegséget abszolút inzulinhiány jellemzi, általában már gyermekkorban kialakul, kezelése csak inzulinnal lehetséges. Ezzel ellentétben a 2-es típusú (korábban időskorinak nevezett) cukorbetegség a helytelen életmód következményeképpen alakul ki az élet bármely szakaszában és kezelése étrenddel, gyógyszerrel vagy inzulinnal is lehetséges a betegség súlyosságától függően.
A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők
- A telített zsírsavakban gazdag húsok: A vöröshúsok, főként a zsírosabb húsrészek fogyasztásának növekedésével párhuzamosan emelkedik a cukorbetegség kockázata is, bár kisebb mértékben, mint a feldolgozott húskészítmények esetében. Ez a kedvezőtlen hatás a zsírosabb húsrészek zsír-, koleszterin-, valamint telítettzsírsav-tartalmának tulajdonítható.
- Egyes húskészítmények és felvágottak: Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a feldolgozott húskészítmények (mint a májkrém, löncshús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi, stb.) fogyasztása egyenesen arányos a cukorbetegség kialakulásának kockázatával, ami a készítésük során felhasznált nagy zsírtartalmú húsrészek, belsőségek, szalonna, bőrke nagy zsír-, telítettzsírsav- és koleszterintartalmának, valamint egyéb, az előállítás során hozzáadott anyagoknak tulajdonítható.
- A bő olajban sült ételek nagyobb mennyiségű olajat szívnak magukba, mint a zsírszegény technológiával (például a kevés olajban történő párolás, sütőzacskóban, tapadásmentes serpenyőben sütés) készült ételek, ezáltal nagyobb energia- és zsírbevitelt eredményeznek, ami hozzájárul az elhízás, valamint a cukorbetegség kockázatának növeléséhez.
- A finomított lisztből készült gabonaételek: Az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést okozó fehér (finomított) liszt és az abból készült ételek, valamint a fehér (fényezett) rizs és a burgonyaételek (különösen a főtt, tört burgonya) rendszeres fogyasztása, a zöldségköretek, a saláták és az élelmi rostban gazdag ételek hiányos fogyasztása mellett, a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Gyakoribb az elhízás, csökken a szervezet saját inzulinjának hatékonysága, előbb-utóbb kialakul a cukorbetegség, annak minden szövődményével (pl. érbetegségek) együtt.
- A cukros sütemények, péksütemények, cukorkák és üdítőitalok jelentős mennyiségű finomított cukrot (asztali cukrot) tartalmaznak, gyakori fogyasztásuk nagyobb mértékű testtömeg-növekedéssel és a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával társul.
- A főzéshez, sütéshez és kenyérkenéshez felhasznált állati eredetű zsiradékok magasabb koleszterin-, telítettzsírsav-tartalmuk révén növelik a cukorbetegség kockázatát, valamint elősegítik a már meglévő betegség rosszabbodását, illetve a szövődmények kialakulását.
- A hidrogénezett, vagyis hidrogénezési eljárással keményített növényi olajokban, valamint az azokból készült termékekben található transz-zsírsavak jelentősen növelik az erek betegségeinek, így a cukorbetegség kockázatát is.
- A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás károsíthatja a hasnyálmirigyet, ami a hasnyálmirigy-eredetű cukorbetegségkialakulásához vezethet.
- Egyes félkész és késztermékek, amelyek hidrogénezett (keményített) növényi olajokat, így transz-zsírsavat, nagy mennyiségű sót és cukrot tartalmaznak, hozzájárulnak a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.