Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:
Publikálás dátuma: 2018-10-01

Étrendünk alapja

Napi menünket el sem tudjuk képzelni kenyér, tészta, rizs nélkül. Ez nem is csoda, hiszen ősidők óta ezek az élelmiszerek alkotják a táplálkozásunk alapját. A búza, rozs, zab, rizs, köles, illetve az ezekből készült kenyerek, péksütemények, tésztafélék mind a gabonafélékhez tartoznak.

Ebbe a csoportba szoktuk sorolni a burgonyát is, mert bár nem gabona, de összetételében nagyon hasonlít rájuk. Legfőbb tápanyaguk a szénhidrátok, amelyek többek között az energiát adják a szervezetednek ahhoz, hogy nap mint nap tudj tanulni, mozogni, játszani. Ezen kívül sok más hasznos vitaminban és ásványi anyagban is gazdagok. Emiatt az ebbe a csoportba tartozó élelmiszereknek minden főétkezésedben, illetve gyakran a tízóraiban, uzsonnában is helyet kellene kapniuk.

A gabonafélék közül is vannak egészségesebb fajták, amelyeket teljes értékű gabonaként vagy teljes kiőrlésű lisztként, kenyérféleként ismerhetsz. Ezek a típusok nem csak a mag belsejét, hanem a gabonamag minden részét tartalmazzák, így jóval több értékes rostot és ásványi anyagot nyújtanak, mint társaik. Legalább naponta egyszer ezeket a típusokat válaszd!

Miként tudod ezt megvalósítani?
Reggelire például egyél teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, vagy zabpelyhet is falatozhatsz iskola előtt gyümölcsökkel, tejjel. Tízóraira vagy uzsonnára vihetsz magaddal egy-egy korpás vagy zabkekszet, de akár egy müzliszeletet is. Törekedjetek rá otthon is, hogy ebédre és vacsorára barna rizst, kölest, durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát egyen a család köretként. Ha hideg vacsora kerül az asztalra, akkor egy rozsos pirítóst vagy egyéb rostos kenyérfélét mindenképp egyetek hozzá. Így a gabonák méltó helyet kaphatnak az étrendedben, reggeltől estig.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a gabonafélékről és a burgonyáról? Mit kell tudni a gabonafélékről és a burgonyáról?
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
Mit kell tudni az álgabonákról? Mit kell tudni az álgabonákról?
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Jellemzően nagy keményítőtartalmú, lisztes magvaikat hántolva vagy őrölve használják fel.
Bíró Andrea
2018-10-01
Tudnivalók a gabonalisztekről, kenyerekről Tudnivalók a gabonalisztekről, kenyerekről
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó cikkeinkben, hogy egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése céljából az élelmi rostokban gazdag, minél kisebb mértékű feldolgozási eljáráson átesett termékek javasoltak. Jelen cikkünkben egy részletesebb kitekintőt teszünk a gabonák világába.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01