Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:
Publikálás dátuma: 2018-10-01

Az ideális testtömeg titkai

Miként őrizheted meg vagy szerezheted vissza az ideális testtömeged? Ehhez a kiegyensúlyozott táplálkozáson kívül a rendszeres mozgás és a lelki egyensúly is fontos. A mindennapos mozgás nem csak a bevitt és felhasznált energia egyensúlyának helyreállításában segít, de jót tesz a testi és lelki egészségednek is.

A helyes táplálkozásban a kulcs a mértékletesség.

Egy étkezésre húsból, halból elegendő egy tenyérnyi; a krumpli vagy rizsköretből pedig egy ökölnyi méretű. Ha kenyeret eszel, mérd az egy szeletet egy DVD-tokhoz, a zöldségeket viszont ne sajnáld, bőségesen tegyél belőlük a tányérodra! Az italokból, mint a gyümölcsléből, a tejből vagy a kakaóból 2 dl az egy adagnyi.

Főétkezéseknél még egyszerűbben meg tudod jegyezni az arányokat: tányérod felét mindig valamilyen zöldségféle foglalja el, amely kis energia-, ám bőséges ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Másik felét oszd ketté! Az egyik negyedre jönnek a zsírszegény, így kisebb kalóriatartalmú fehérjeforrások, majd az utolsó negyedre a rostban gazdag, így a telítettségérzetet fokozó gabonafélék.

A rendszerességre is figyelned kell az ideális testalkat eléréséhez. Ha naponta ötször eszel kisebb mennyiségeket, akkor nagyobb eséllyel kerülöd el a túlevést, illetve a szervezetedet is az állandó, egészséges anyagcserére ösztönzöd a vészraktározás helyett.

Az egyensúly és a változatosság kéz a kézben járnak. Mit jelent ez?

Nem kell a kedvenc ételeidet kiiktatnod az étrendedből, ám törekedned kell a mérsékelt mennyiségekre és az egészségesebb alternatívák választására.

A változatosság minden szempontból gyönyörködtet. Minél többféle színű zöldséget, gyümölcsöt, több fajta húst, halat vagy gabonafélét eszel, annál nagyobb az esélyed van arra, hogy az összes fontos tápanyagot bejuttatod szervezetedbe anélkül, hogy unalmassá válnának az étkezéseid.

Az energia-egyensúly megteremtése elengedhetetlen az ideális testtömeg eléréséhez, azonban az étkezések közötti egyensúly megteremtése is nagyon fontos: ha például ebédre tésztaételt eszel, akkor vacsorára fogyassz zöldsalátát, főzeléket vagy zöldségköretet. Ha egyik nap vendégségben sok zsírosabb húsételt ettél, akkor a másnapot kezdd egy zsírszegényebb joghurttal, és otthon egyél egy könnyű halételt.

Látod, milyen egyszerű! Ha változatosan és rendszeresen, de mértékkel eszel tápanyagokban gazdag ételeket, plusz kilók nélkül okozhatnak örömet az étkezések nap mint nap.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Miért kerüld a szélsőséges diétákat? Miért kerüld a szélsőséges diétákat?
A kiegyensúlyozott étrendet a zsírból, fehérjéből, szénhidrátból származó energia megfelelő aránya is jellemzi. Legnagyobb arányban a szénhidrátoknak, legkisebb arányban pedig a fehérjéknek kell helyet kapniuk. Ez nem azt jelenti, hogy egyik tápanyag fontosabb, mint a másik, csupán azt, hogy a szervezeted egészséges működéséhez ezek a tápanyagok más-más mennyiségben szükségesek.
okosdoboz.hu
2018-10-01
A egészséges testtömeg nyomában A egészséges testtömeg nyomában
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média különböző csatornáin, mint az interneten, a magazinokban, illetve a szájhagyományban, a szakmai megalapozottságról azonban legtöbbjük megfeledkezik. Alábbiakban egyszerű alapelveket olvashat az egészséges testtömegcsökkentés és az ideális testtömeg megőrzésének megvalósításáról.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
Mit tehetünk a gyermekeket is veszélyeztető elhízás ellen? Mit tehetünk a gyermekeket is veszélyeztető elhízás ellen?
Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy felnőttkorban már igen nehéz megfordítani az elhízás mókuskerekét, de mit tehetünk azért, hogy gyermekeinknek legyen esélye elkerülni ezt a „járványt”?
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01