Szerző: okosdoboz.hu | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Vegetáriánus-kisokos

Biztosan neked is van olyan rokonod, barátod, ismerősöd, aki bizonyos ételeket elhagy a tányérjáról, például nem eszik húst. Számos oka lehet annak, ha valaki vegetáriánus lesz, ezért ne ítélj el senkit egyből, ha másképpen étkezik, mint te!

Milyen fajtái lehetnek a vegetáriánus étrendnek?

A vegetáriánus étrend nem egységes, vannak, akik csak a vörös húsokat nem eszik meg, mások a többi húsfélét sem, de a halakat igen. Vannak, akik a tejet és a tejtermékeket megeszik, míg mások csak a tojást. Végül ismerünk olyanokat is, akik semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak. Ezek a típusok keveredhetnek is egymással.

Mire kell figyelnie egy vegetáriánusnak?

Azzal, ha több zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest, olajos magvat eszel, jót teszel a szervezetednek, ugyanakkor a húsok, a húskészítmények, a tej, a tejtermékek és a halak elhagyásával a bennük található tápanyagok esetleges hiányával kell számolni. Egyes tápanyagok hiába találhatók meg a növényekben is, sokkal rosszabbul szívódnak fel belőlük. 

Aki nem eszik húst, halat, az tejjel, tejtermékekkel vagy tojással helyettesítheti a bennük található teljes értékű fehérjéket. De aki még ennél is szigorúbb étrendet követ, annak még változatosabb menüre van szüksége ahhoz, hogy elegendő mennyiségű és minőségű fehérjéhez jusson.

A túl szigorú, rosszul összeállított vegetáriánus vagy vegán étrend zavarokat okozhat a fejlődésedben, növekedésedben és később egyéb élethelyzetekben is.

Vigyázat, a vegetáriánus étrend nem feltétlenül egyenlő az egészségesebb életmóddal! Ha egyoldalú az étrended, ha nem jó minőségű ételeket eszel, ha nem mozogsz eleget, illetve nem figyelsz oda a testedre, akkor hiába vonod meg magadtól a húst.

Ha bármilyen okból áttérnél a vegetáriánus étrendre, nagyon fontos, hogy megfelelő táplálkozási ismereteid legyenek, és tudatosan állítsd össze az étrendedet! Jó, ha ehhez dietetikus segítségét is kéred.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Miért kerüld a szélsőséges diétákat? Miért kerüld a szélsőséges diétákat?
A kiegyensúlyozott étrendet a zsírból, fehérjéből, szénhidrátból származó energia megfelelő aránya is jellemzi. Legnagyobb arányban a szénhidrátoknak, legkisebb arányban pedig a fehérjéknek kell helyet kapniuk. Ez nem azt jelenti, hogy egyik tápanyag fontosabb, mint a másik, csupán azt, hogy a szervezeted egészséges működéséhez ezek a tápanyagok más-más mennyiségben szükségesek.
okosdoboz.hu
Miért egyen a gyerek rendszeresen zöldségeket és hüvelyeseket? Miért egyen a gyerek rendszeresen zöldségeket és hüvelyeseket?
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
A fehérjék szerepe a táplálkozásban A fehérjék szerepe a táplálkozásban
Az energiát adót tápanyagaink közé tartozó fehérjéket a szervezet építőköveinek is nevezzük, mivel biztosítják a test építéséhez szükséges anyagokat, emellett szerepet játszanak a szervezet működésének szabályozásában, az elpusztult hámsejtek pótlásában.
Schmidt Judit