Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:

Vérszegénység

„Olyan legyen a haja, mint az ében, az ajka, mint a vércsepp, bőre, mint a hó” – kéri Hófehérke anyukája a mesében. Azt is hozzátehette volna, hogy a fülcimpája legyen rózsaszín, mint a hónapos retek: bár lehet, hogy nem találta elég költőinek a képet? Hogy miért is rózsaszín a fülcimpája és miért piros az ajka? Azért, mert ezeken a testtájakon a bőr alól áttűnik az apró erekben keringő vörösvértestek színe. Ezek a sejtek felelősek az oxigén és a szén-dioxid szállításáért.

A vérszegénység azt jelenti, hogy valakinek nincs elegendő vörösvértestje, és ezért a tüdejéből kevesebb oxigén jut a sejtekhez, így azok nem tudják a legjobb formájukat hozni.

Az illető sápadt, fáradékony, a füle halvány, az ajka szürkés, a szemei karikásak, a haja fénytelen. Nem tud annyit teljesíteni a sportban vagy a tanulásban, mint máskor. Gyakran fáj a feje, szívdobogásérzése is lehet.

Amikor a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vesékben egy hírvivő anyag termelődik, amely jelzi a csontvelőnek, hogy fokozni kell a vörösvértestképzést. Ehhez azonban nem csak megfelelő vese- és csontvelőműködés szükséges, de rendelkezésre kell állni a vörösvértestek hozzávalóinak is. Az egyik legfontosabb hozzávaló a vas, amely a nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás mellett könnyen hiányozhat, valamint szükség van még néhány vitaminra is.

Attól is vérszegény lehet valaki, hogy bár elegendő vörösvértestje képződik, de valamiért túl sokat veszít el. Ennek oka lehet például vérzés. Előfordulhat, hogy a vérzés helye sokáig rejtve marad, ez jellemző bizonyos bélbetegségekre, de a túlságosan bő vagy gyakori menzesz is okozhat ilyen problémát. Ha a vörösvértestek az ereken belül esnek szét idő előtt, a vérszegénység jelein kívül a lebomló vörösvértestek miatt egy új szín, a sárga is megjelenik a palettán.

A vérszegénység gyógyításához ki kell deríteni, hogy mi okozza. Ha a nem megfelelő tápanyagbevitel, akkor változatos táplálkozással és a hiányzó anyag pótlásával lehet eredményt elérni. Máskor számos vizsgálatra lehet szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi áll az alacsony vörösvérsejtszám hátterében. Az alapbetegség kezelésével a vérszegénység is megszűnik.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Milyen étrendi tényezők csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik a kockázatot.
Schmidt Judit
Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
Mennyi az annyi? - Tudnivalók a magas vérnyomásról. Mennyi az annyi? - Tudnivalók a magas vérnyomásról.
Az erekben mérhető nyomás állandó változása segíti a szervezetet abban, hogy mindig a lehető leghatékonyabban működjön. Másként kell működnie a keringési rendszernek nyugalomban, heverészve, mint sportolás közben.
okosdoboz.hu