Szerző: okosdoboz.hu | Lektor: Schmidt Judit, Kovács Judit

Ha rád tör a hasmars

Ha valami romlott vagy fertőző kerül a gyomrunkba, a testünk igyekszik megszabadulni tőle, ezért hányás, hasmenés jelentkezhet. Ebből a rövid videóból megtudhatod, mit kell tenni, ha hányingered van, vagy rád tört a hasmars.

Teendők hányás és hasmenés esetén

Legfontosabb teendő a folyadékpótlás, hiszen mind a hányással, mind a hasmenéssel sok vizet veszítesz. Bármit ihatsz, ami jól esik. Ha hányingered van, akkor apránként, kis kortyokban igyál. Mivel nemcsak tiszta víz távozik ilyenkor a szervezetedből, hanem ásványi anyagok is, érdemes ezeket is pótolni. Erre a célra kaphatók úgynevezett rehidráló porok, amelyeket vízben feloldva kell meginni. Ám az is jó, ha rágcsálsz egy kis ropit, vagy egy kancsó teába egy mokkáskanálnyi sót teszel. Ne izgulj, nem lesz tőle sós a tea!

Amikor beteg vagy, kímélni kell a gyomrodat. Első nap az se baj, ha nem eszel semmit, csak figyelsz a bőséges ivásra. Később, ha már jobban vagy, banánt, kekszet, reszelt almát, főtt krumplit is fogyaszthatsz. Tejes dolgokat inkább ne egyél, amíg tart a hasmenésed, mert nem tudod megemészteni.

Legtöbbször egy vagy két hányástól megkönnyebbül a gyomrod, és jobban leszel, ha viszont inni sem tudsz az állandó hányinger miatt, gyógyszerre is szükséged lehet. 

Ami a hasmenést illeti, nem követünk el hibát, ha engedünk a természetnek és hagyjuk, hogy magától megszűnjön. Mivel a hasmenést legtöbbször vírusok, baktériumok vagy azok méreganyagai okozzák, semmi szükség arra, hogy hasfogókkal benntartsuk őket. Ha annyira megy a hasad, hogy mégis gyógyszerre van szükség, akkor az olyan fajta legyen, amely megköti a bélben a káros anyagokat, nem pedig megállítja a belet.

A hasmenés megszüntetésénél sokkal fontosabb, hogy ne legyenek fájdalmaid. Erre nem a hagyományos fájdalomcsillapítók alkalmasak, hanem a beled ellazulását segítő görcsoldók. Ilyenből is jó, ha van otthon az elsősegély ládikában.

A legtöbb hányásos-hasmenéses betegség pár nap alatt magától meggyógyul, de van, amikor a hasmenést nem fertőzés okozza, hanem ételérzékenység vagy más betegség. Emiatt az egy hétnél tovább tartó hasmenés esetén mindig orvoshoz kell fordulni. 

Szintén orvosi segítségre van szükség, ha véres a székleted vagy magas lázad van. 

Hogy az ételfertőzéseket megelőzd, figyelj a konyha tisztaságára, ne egyél meg semmit, aminek fura szaga van, és nagy melegben tartsd az élelmiszert hűtőtáskában. Idegen, főleg meleg éghajlatú országokban legyél különösen elővigyázatos!

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a rostokról? Mit kell tudni a rostokról?
Az emésztés kényes téma, amiről lehet, hogy nem szívesen beszélsz. Mégis fontos ismerned néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Az elégtelen rostfogyasztás ugyanis gyakran székrekedéshez vezet. A megelőzés érdekében minden nap elegendő rostra van szükséged.
Schmidt Judit
Gyomorrontás elsősegély Gyomorrontás elsősegély
A gyomorrontás mindenki életében legalább egyszer előfordul. Gyakran tapasztalhatjuk túlevést követően vagy egy romlott étel elfogyasztása után.
Kiss-Tóth Bernadett
A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése. A puffadás lehetséges okai és étrendi kezelése.
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
Kiss-Tóth Bernadett