Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:

Mennyi az annyi? - Tudnivalók a magas vérnyomásról.

Az erekben mérhető nyomás állandó változása segíti a szervezetet abban, hogy mindig a lehető leghatékonyabban működjön. Másként kell működnie a keringési rendszernek nyugalomban, heverészve, mint sportolás közben.

A magasabb vérnyomásérték is testünk alkalmazkodása a környezeti terheléshez, de ha hosszú távon fennáll, akkor rontja a szervek működését. Az erek fala sérül a megnövekedett nyomástól. Először a vékony falú, kis átmérőjű érszakaszok károsodnak, ezért leghamarabb az agy, a vese, a szem erein lehet észrevenni a magas vérnyomás okozta változást. Ugyanakkor a vért keringető pumpának is pluszmunkát jelent.

Egyáltalán mitől megy fel valakinek a vérnyomása?

Átmenetileg emeli a vérnyomást a stressz, a fizikai aktivitás vagy éppen egy csésze kávé, egy üveg energiaital. A túlzott sóbevitel sok vizet tart vissza az erekben, ez a többletfolyadék is emeli a vérnyomást. 
Az idősebb korban kialakuló érelmeszesedés merevvé teszi a csövek falát, amely szintén magas vérnyomást tarthat fenn. 
Fiatalkorban azonban más betegséget kell keresni: a szív, a vese, az erek vagy éppen a mellékvese betegsége is okozhat magas vérnyomást.

Honnan tudjuk, hogy mekkora a vérnyomás?

Az artériás vérnyomás a karon vagy a csuklón könnyen mérhető: a végtagot egy mandzsettával addig szorítjuk, amíg a vizsgált artériában leáll a vér áramlása, majd a nyomást csökkentve megfigyeljük, hogy mikor jön újra mozgásba a folyadék. 
A mandzsetta nyomását régen egy üvegcsőben levő higanyoszlop súlyával modellezték, ezért a vérnyomás értékeket higanymilliméterben szokták megadni, és nem a nyomás hagyományos mértékegységeivel. Ez, amíg nem űrhajósok vérnyomását mérjük, nem is fog gondot jelenteni a hétköznapjainkban.

A mérés eredménye két szám: az első magasabb, a második alacsonyabb. 
Az első értéket szisztolésnak nevezik, mert ezt a nyomást akkor éri el az érben a vér, amikor a szív összehúzódik. 
Az alacsonyabb érték a diasztolés, ez a szív elernyedésekor mérhető. 
Az automata vérnyomásmérők a pulzust is megszámolják mérés közben, így egy harmadik számot is kiírnak.

Akinek kórosan magas a vérnyomása, azzal mindenképp foglalkozni kell, akár idős, akár fiatal. Ha valamilyen betegség van a háttérben, azt kezelni szükséges, ha nincs ilyen, akkor a vérnyomást gyógyszerekkel olyan szintre kell csökkenteni, amely az erek és a szív szempontjából is optimális.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit kell tudni a konyhasóról? Mit kell tudni a konyhasóról?
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.
Kiss-Tóth Bernadett
Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik Magas vérnyomás - a megelőzés már gyerekkorban kezdődik
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
Ne legyél besózva! Ne legyél besózva!
Egy csipet só fokozza az ételek ízét, még az édesekét is. Azonban figyelned kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül naponta az ételedbe.A nátriumfelesleghez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Miért baj mindez? Olvass tovább!
Schmidt Judit