Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:

Mit kell tudni a cukorbetegségről?

Szervezetünk sejtjei csak úgy tudnak működni, ha táplálékhoz jutnak. Az izomsejtnek az összehúzódáshoz, az agysejteknek a feladatok megoldásához, a vörösvértesteknek az oxigén szállításához mind-mind ennivalóra van szüksége.

Ezek a sejtek nem tárolják a táplálékot, ezért amikor éppen éhesek, a vérből veszik fel azt. Ehhez egy inzulin nevű anyagra van szükség. Az inzulin feladata az, hogy a vérben mindig elegendő cukor legyen a szervezet sejtjei számára és azok valóban hozzá is jussanak ehhez a tápanyaghoz.

A májban és a zsírszövetben vannak azok a tápanyagraktáraink, amelyekhez a szervezet sejtjei fordulhatnak, ha a vérben kevés a cukor. Az inzulin ugyanakkor nemcsak a sejteket eteti, hanem a raktárakat is szabályozza. Amikor a vérben sok a cukor, a raktárak feltöltését indítja el, hogy a sejtek ne éhezzenek. Amikor kevés, tehát alacsony a vércukorszint, akkor kiüríti a tárolókat. Ehhez persze mindig éppen megfelelő mennyiségű inzulinra van szükség, az elfogyasztott táplálék cukortartalmának függvényében. 

Ha valaki cukorbeteg, akkor az inzulin nem képes ellátni megfelelően a feladatát. Gyerekeknél az a fajta cukorbetegség a gyakoribb, amikor nincs elegendő inzulin. A sejtek ilyenkor nem jutnak cukorhoz akkor sem, ha a vérben sok a cukor, ezért éheznek, nem tudnak megfelelően működni. Inzulin nélkül a raktárak sem töltődnek fel. 

Egyelőre csak injekció formájában lehet az inzulint bejuttatni a szervezetbe, de már nagyon kényelmes, golyóstoll formájú adagolók vannak, amelyekkel viszonylag fájdalommentesen lehet beadni a hiányzó anyagot. A beteg gyerekek is hamar megtanulják egyedül is használni ezeket. A kívülről adott inzulin azonban nem tud alkalmazkodni ahhoz, hogy a vérben éppen mennyi cukor van, illetve a szervezet sejtjei éppen mennyire éhesek. Ezért nagyon fontos, hogy a cukorbetegek az inzulinadagjukat az elfogyasztott táplálékhoz és a napi programjukhoz igazítsák. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. A betegeknek éppen ezért rendszeresen ellenőrizniük kell, hogy mekkora a vércukorszintjük. Ezt okos kis szerkezetek egy csepp vérből is meg tudják állapítani. Ha az érték túl magas, az inzulinadagon kell változtatni, ha pedig alacsony, evéssel-ivással kell igazítani. 

A cukorbetegek naponta többször adnak maguknak inzulint, hogy a vérükben a lehető legegyenletesebb legyen a cukor szintje, hiszen ha kimarad egy adag, a vércukorszintjük magas lesz, a sejtjeik viszont éheznek. Az alacsony vércukorszint nagyon veszélyes lehet. Úgy lehet észrevenni, hogy a cukorbeteg sápadt lesz, szédeleg, feje fáj, remeg, homályosan lát, rosszul érzi magát. Gyorsan tápanyaghoz kell juttatni a sejtjeit, valami könnyen hasznosítható, édes táplálék formájában. Ha nem tud időben enni vagy inni valamit, akár el is ájulhat, hiszen az agy sejtjei is éheznek. Ilyenkor nagyon fontos a gyors segítség: szükség esetén hívj mentőt! 

A cukorbetegek ugyanolyan életet élhetnek, mint bárki más – csak egy picivel jobban oda kell figyelniük magukra, és nekünk is oda kell figyelnünk rájuk.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Milyen étrendi tényezők csökkentik a cukorbetegség kockázatát? Milyen étrendi tényezők csökkentik a cukorbetegség kockázatát?
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos olyan funkcionálisnak nevezett vagy annak tekinthető nyersanyag ismert, amely kedvező hatást fejt ki a vércukorszintre, ezáltal a cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez vezet. Más élelmiszerek rendszeres fogyasztása a cukorbetegség kockázatát növeli.
Schmidt Judit
Mi történik, ha túl sok cukrot fogyasztunk? Mi történik, ha túl sok cukrot fogyasztunk?
Mindenhol azt hallhatod, olvashatod, hogy ne egyél cukrot, csökkentsd a mennyiségét. Vajon ebből mennyi igaz? Tényleg ilyen rosszat tesz a sok cukor?
Schmidt Judit
Milyen  étrendi tényezők növelik a cukorbetegség kockázatát? Milyen étrendi tényezők növelik a cukorbetegség kockázatát?
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Tekintsük át, mely táplálékok rendszeres fogyasztása járul hozzá a cukorbetegség kockázatának növeléséhez!
Schmidt Judit