Szerző: okosdoboz.hu | Lektor:

Fehérjeforrások a fejlődéshez

Fontos tudni, hogy szervezetünk építőanyagai a fehérjék. Ezért ha ügyes kőműves vagy, a nagy fehérjetartalmú ételekből erős csontokat, izmokat tudsz építeni, és így biztosíthatod, hogy szervezeted többi része is megfelelően növekedjen és egészséges maradjon.

A tej és a tejtermékek, a hús, a hal, a tojás és a babfélék tartalmaznak nagyobb mennyiségben fehérjét.

A tej és a tejtermékek, mint a joghurt, sajt, túró fogyasztása azért is fontos, mert a fehérjén kívül kalciumban is gazdagok. A kalcium szintén segíti, hogy erős és egészséges csontjaid legyenek. 

Ha a tejet megkóstolod, érezheted, hogy édeskés ízű, ez a benne lévő tejcukornak köszönhető.

Jó tulajdonságai miatt naponta három adag tejet vagy tejterméket javasolt fogyasztanod. Ez különféleképpen állhat össze: ha napi étrendedben 1 pohár tej mellett szerepel még egy kis darab sajt és egy kefir vagy 1 evőkanál túró és egy joghurt is, akkor elérted a célt.

A húsokban a fehérjén kívül különböző mennyiségben zsírok is találhatók. A legkisebb zsírtartalmú húsfélék közé tartozik a csirkemell, a pulykamell, az ezekből készült sonkafélék, míg a legtöbb zsírt a szalonna és a kolbászfélék, a szalámik, a sertés és a marha zsíros részei tartalmazzák. Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, akkor a kisebb zsírtartalmú, bőr nélküli húsok fogyasztása a javasolt.

A zöldségfélék általában nem a magas fehérjetartalmukról híresek, ám a babfélék kivételesek, nagyobb mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Van tarka, fehér, vörös, sárga fajtájuk is, ezekből nem csupán főzelék, de leves, saláta is készülhet.

A fehérjében gazdag ételeknek minden főétkezésedben, illetve gyakran a tízóraiban, uzsonnában is helyet kellene kapniuk. Miként tudod ezt megvalósítani?

Reggelire például kerüljön sajt vagy sonka a szendvicsedbe, és ihatsz egy pohár tejet vagy kakaót is.

Tízóraira vagy uzsonnára ehetsz egy joghurtot, ezt gyümölcsökkel is lehet gazdagítani.

Ebédre és otthon vacsorára sokféle formában juthatsz fehérjéhez, mint például a hús- vagy tojásfeltéttel, de ehetsz egy sajtos melegszendvicset vagy tejfölös túrót is. 

Ha a kőműves nap mint nap elég építőanyaghoz jut, szép és stabil házat tud építeni. A jó és megfelelő mennyiségű fehérjeforrások fogyasztásával te is elősegítheted, hogy szervezeted épüljön és egészséges maradjon.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A boci átka, avagy tejfehérje-allergia A boci átka, avagy tejfehérje-allergia
Hazánkban a tehéntej a leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fent.
Bartha Kinga
Mit kell tudni a húsokról, húskészítményekről, halakról? Mit kell tudni a húsokról, húskészítményekről, halakról?
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Kiss-Tóth Bernadett
Fehérje vagy protein? Fehérje vagy protein?
A növényekben is van fehérje, nemcsak a húsban? Bizony, sőt, a címben jelzett két szó is ugyanazt jelenti.
Schmidt Judit