Szerző: Szalai Tamás Dömötör | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Az evészavarok kezelése

Azt gondolhatnánk, hogyha valaki az egészségét, életkedvét súlyosan romboló betegségtől szenved, azonnal segítségért rohan. Pedig rengeteg embernek ehhez először komoly belső harcot kell megvívni.

Így van ez az evészavarosoknál is.

Bár életük is veszélyben lehet, nyomhatja őket a magány, szorongás, szomorúság, szégyen, családi konfliktusok, az életük kalóriaszámolgatásra, mérlegezésre, evés körüli gondolatokra szűkül, legtöbbször mégsem látják: a tünetek ördögi kört képezve megbénítják őket, fenntartva a zavart, rontva gyógyulási kilátásokat. Legtöbben egyáltalán nem, vagy sokszor csak 5-10 év után keresnek segítséget közülük. Pedig súlyos, szakemberi segítséget, és emberi odafordulást igénylő betegségek.

Különösen igaz ez az anorexiára, ahol teljesen hiányzik a betegség tudata, így a környezet hiába mondja, hogy valamit kezdeni kéne már. A bulimiát a túlevés és hánytatás miatt érzett szégyen, okozta titkolózás fedi, de a benne szenvedők általában tudják, valamint nincs rendben, ezért picit gyakrabban kérnek segítséget. Hiába próbálják otthon győzködni, vagy küldik szakemberhez az evészavarost, amíg ő nem szeretne változást, addig alig lehet érte tenni.

 

Fotó: shutterstock.com

Sok, jóindulatból fakadó bajt okoz, mikor a nem evést, soványságot nem megfelelően támadják, pedig az valamit védeni kíván - ha igen károsan is. Több más dolog lehet viszont életében, amit jó eséllyel ő is meg szeretne változtatni: az önértékelését, aggodalmait, családi- vagy párkapcsolatát, a tökéletességre törekvéséből fakadó kudarcokat. Barátként, családtagként, szakemberként is fordulhatunk feléjük ezt a szenvedést próbálva enyhíteni.

 

Ellátási lehetőségek

A hatékony segítségnyújtásban pszichiáter és pszichológus éppúgy részt vesz, mint az evészavaros családja, vagy saját maga. Mivel összetett betegségekről van szó, a megfelelő szakember által választott különböző kezelési formák kiegészíthetik egymást, a személyes állapot és igények függvényében. Legelső lépés mindig az életveszélyes fizikai állapotmegszüntetése - mely súlyosan anorexiánál akár bennfekvéses ellátást igényelhet. Olykor szükséges lehet a gyógyszeres támogatás (például depresszió elleni gyógyszerek). De a fizikai jóllét újraépítése mellett alapvetőek és hatásosak a pszichoterápia különböző formái, így például azegyéni pszichoterápia. Fontos lehetőséget jelentenek evészavarosok csoportterápiái, mivel rengeteget tanulhatnak egymás dilemmáiból, felismeréseiből, sorsából, tükröt és segítő kezet nyújtva egymásnak. Azönsegítő csoportoknak enyhébb evészavarnál, vagy szakemberi segítség után lehet szerepük a javulásban vagy annak fenntartásában.

Mivel az evészavarok erősen beágyazódnak a gyakran összeolvadt, kaotikus, túlvédő, merev, és csöndes konfliktusoktól feszített családi rendszerbe, 18 éves kor alatt általában - és olykor fiatal felnőtteknél is - az elsődleges segítség a családterápia. Kényes kérdés, hogyha a szülők felfedezik a zavart, hogyan kezdeményezzenek a segítséget? Az biztos, hogy nem szabad senkit megtámadni, sarokba szorítani, és kulcsfontosságú lehet az ő élményei, véleménye, felé nyitni, valódi érdeklődéssel ás részvállalással a felelősségben. Testvérként, szülőként, barátként is kihívás az elutasítás, dacolás, saját érzések, önvádolás megfelelő kezelése, a támogató és egyértelmű kommunikáció. A család a változás alapja és komoly erőforrása lehet. Ráadásul a családterápiában nem az ő egyetlen „hibás”, hanem valaki, „aki egy egész család problémáját megmutatja”. Ezért a közös erőfeszítés rengeteget ad a betegség oldásában, és az abban jó részt vállaló családi működés megváltoztatásban is.

 

Gyógyulás

Sajnos az evészavarral küzdők szűk egyharmadánál minden segítség mellett sem lehet jobbulást elérni. A kezelt anorexiások egyharmadánál, és a bulimiások kétharmadánál viszont enyhülnek a tünetek - ők aránylag jobban lesznek, bár a betegség nem múlik el teljesen. Sajnos szinte borítékolható a visszaesés, mely az evészavaros és családja számára is csalódást jelenthet. Ez azonban természetes, nem szabad megtorpanni! Ahogy a zavar évek alatt alakult ilyenné, lehet, hogy a kijutás is hosszabb, rögösebb lesz. Ha az intenzív szakemberi segítség, pszichoterápia lezárult, a belső és családi átalakulás még tarthat egy ideig, olykor sokáig. Ilyenkor hasznos a segítő hatást fenntartó lehetőségekben gondolkozni – például önsegítő csoport, internetes konzultáció, ritkább, de folyamatos terápiás ülések. Megéri javulni, mert a részleges gyógyulás is hatalmas változást jelenthet a hangulatban és az egészségben.

Ráadásul evészavarosok bő egyharmada teljesen meggyógyul, melyben nagy szerepe van a korai felismerésnek, a saját gyógyulási szándéknak, a családi és baráti segítségnek, közös felelősségvállalásnak, kitartásnak. Érdemes megpróbálni ebbe a harmadba tartozni, mert aki megszabadul az evészavartól, valóban új életet kezd.

 

 

Ajánlott olvasmány:

Minuchin, S., Rosman, B., Baker, L.: Pszichoszomatikus családok. Animula Kiadó, 1995.

Minuchin, S. :  Családok és családterápia. Animula Kiadó, 2006.

Túry Ferenc, Pászthy Bea szerk.: Evészavarok és testképzavarok. Pro Die Kiadó, Budapest, 2008.

Túry, F., Szabó, P.: A táplálkozási magatartás zavarai: Az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2000.

 

Kezelési lehetőségek

1. Proyouth kezdeményezés a fiatalok evészavarainak megelőzésére és egészségükért. www.proyouth.eu

2. Semmelweis Egyetem Pszichoszomatikus Szakambulancia

1083 Budapest, VIII. Tömő u. 25-29. III. emelet

Tel: 061-459-1493

A bejelentkezés kizárólag telefonos egyeztetéssel és szakorvosi beutalóval lehetséges.

3. Alapítvány a Lelki Sérült Gyermekért Vadaskert Kórház és Szakambulancia

Budapest, Hűvösvölgy út 116.

4. Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek-, és Ifjúságpszichiátriai Osztály

5. Körzeti mentálhigiénés vagy pszichiátriai osztályok

6. Magán ellátás.