Szerző: Juhász Flóra | Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2018-10-01

Hogyan válassz az iskolai büfé kínálatából?

Kicsengetés vagy ebédszünet alkalmával a hosszú sorok és a rövid idő miatt nem sok lehetőség marad arra, hogy hosszasan töprengj, mi is a legmegfelelőbb választás az éppen aktuális kínálatból a munkahelyi/iskolai büfében.

Ahhoz, hogy gyorsan, a helyes táplálkozásnak megfelelően dönts, és még időd is legyen elfogyasztani a választott terméket, vedd szemügyre az átgondolandókat!

Szendvicset akarok!

Ha a büfé kínálatából szeretnéd megválasztani reggelidet vagy tízóraidat, akár egy-egy szendvics formájában is nyugodtan megteheted. Szerencsére a legtöbb helyen többféle szendvicset is készítenek, például szalámis szendvicset, sonkás szendvicset, vega burgert, így variálhatod őket hét közben, hogy változatosabb legyen az étrended.

Zöldséget, gyümölcsöt (v)ennél?

Szerencsére egyre több büfé kínál gyümölcsöket is. Ráadásul ez előírás is, mivel egészségügyi rendeleti szabályozás is született az iskolai büfék kínálatának javításáról a gyermekek jobb összetételű táplálkozása érdekében.

Egy-egy tízórai és uzsonna alkalmával részesítsd előnyben a gyümölcsök bármely fajtáját, vagy ha ezen kívül még a tejtermékeket is kedveled, a büfében található kínálatból miért is ne választhatnál mellé egy kefirt vagy joghurtot is tízóraira.

Minél több zöldséget/gyümölcsöt fogyasztasz a nap folyamán, annál több értékes tápanyaghoz és rosthoz juttatod szervezetedet. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően immunrendszered ellenállóbb lesz, így kisebb eséllyel betegedsz meg, és a délutánjaidat/estéidet nem feltétlenül a szobádban, hanem sportolással, tanulással, a hobby-jaiddal vagy akár a barátaid társaságában tudod eltölteni (attól függően, hogy még tanulsz vagy már dolgozol-e).

Fotó: shutterstock.com

Sok esetben előre elkészített salátákkal is találkozhatsz a büfék polcain. Legtöbbször ezekhez valamilyen öntetet is kínálnak, például ezersziget öntetet, fokhagymás öntetet, kapros öntetet… Ezeknek a fő összetevője az esetek nagyobb részében a majonéz, ami nem segíti a kívánt alakod elérését, megtartását. Természetesen fogyasztásuk nem tilos, de mindig figyelj a mértékre: ne ess túlzásba! Válassz helyettük esetleg joghurtos, kefires alapú önteteket vagy elég, ha csak egy kevés (1-2 kávéskanál) olajjal locsolod meg a salátáid (például olíva-, lenmag-, dió-, szőlőmagolajjal).

Víz vagy üdítő?

A legtöbb büfében az üdítőitalok tömkelegével találkozhatsz. Nem jó, ha minden nap ezeket fogyasztod. Magas cukortartalmuk miatt fogaidat károsítják, és hosszú távon hozzásegíthetnek néhány plusz kilóhoz is. A 100%-os gyümölcslevek esetében viszont más a helyzet. Magas vitamintartalmuk miatt jó, ha a változatosság kedvéért ezeket választod, bár tudnod kell, hogy mivel nem nullkalóriásak, a mértékletesség ezen italoknál is fontos. Legjobb szomjoltó tehát a tiszta víz, amely nem tartalmaz egyéb hozzáadott összetevőket. A szénsavas ásványvizek puffasztó hatásuk miatt kellemetlen érzést válthatnak ki, ebben az esetben javasolt a szénsavmentes változatokat választani.

Édesség, nasi….

A chipsekkel és csokikkal kapcsolatban is hasonló a helyzet, mint az üdítők esetében. Nem tilosak, de mindig figyelj arra, hogy ezeket ne minden nap fogyaszd! Hetente egyszer, kétszer megengedheted magadnak, de semmiképp ne ezekkel pótold az étkezéseidet! A csokik esetében jobb választás a magasabb kakaótartalmú változatok valamelyike (70%-os és e feletti kakaótartalom), ezek előnyösebb összetétellel rendelkeznek, és kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak. A sós nassolnivalók nem csak a nagy energiatartalmuk, hanem jelentős sótartalmuk miatt sem ajánlottak gyakori fogyasztásra.

Saját példámon tapasztalva tudom, hogy ha jó kapcsolatod van az ott dolgozó büféssel, akár lehetőséged van megbeszélni vele, hogy elkészítse számodra a kedvelt szendvicsedet. Ha barátaiddal közösen összefogtok, még azt is elérhetitek, hogy egészségesebb ételek (gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáruk) kerüljenek be a büfé kínálatába!

Irodalom:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Ajánlás a helyes táplálkozás és életmód elveinek elsajátításához - Korszerű és egészséges büfé.

Mennyi folyadékra van szükségem?

Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan? Sindbad Kiadó Bt., Budapest, 2006.

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Javasolt irodalom:

Segédlet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Melyik a legfontosabb étkezés egy gyermek számára? Melyik a legfontosabb étkezés egy gyermek számára?
A gyermekkor életünk aktív fizikai és szellemi fejlődésének szakasza, így az ehhez szükséges tápanyagokat nem csupán a megfelelő minőségű ételekkel, ám egy kiegyensúlyozott étkezési ritmus révén is biztosítani kell a gyermek részére.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
Ha unod már a reggelid Ha unod már a reggelid
Ha unod már a reggelid megszokott ízeit és ételeit, olvasd el tanácsainkat, amik segítenek neked, hogy változatosabbá tedd a nap első étkezését! 10 tipp a finom és tápláló reggelihez!
Juhász Flóra
2018-10-01
Hogyan alakítsd át a menüdet, ha iskolába jársz? Hogyan alakítsd át a menüdet, ha iskolába jársz?
Nem könnyű eligazodnod a sok egészséges étrendre vonatkozó javaslat között. Pedig hidd el, nem nehéz, és még akkor is követhetők ezek az elvek, ha iskolába jársz és a tanulás mellett alig marad időd másra.
Schmidt Judit
2018-10-01