Szerző: Kiss-Tóth Bernadett | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2018-10-01

A egészséges testtömeg nyomában

A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média különböző csatornáin, mint az interneten, a magazinokban, illetve a szájhagyományban, a szakmai megalapozottságról azonban legtöbbjük megfeledkezik. Alábbiakban egyszerű alapelveket olvashat az egészséges testtömegcsökkentés és az ideális testtömeg megőrzésének megvalósításáról.

Az elhízás megelőzése az elsődleges cél, hisz a már kialakult állapot kezelése, az ideális testtömeg visszaszerzése jóval nehezebb feladat, mint a probléma megelőzése. A túlsúly és az elhízás következményei közé tartoznak többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az ízületi problémák és az egyes daganatos betegségek. A gyakorta divatos fogyókúrás módszerek sok esetben nem követhetők hosszútávon, illetve a drasztikusabb típusok tápanyaghiányok kialakulásához vezethetnek.

A táplálkozás szerepe az elhízás megelőzésében és a testtömegcsökkentésben

Alábbiakban olyan lépéseket mutatunk be, amelyek alapot adhatnak a hosszútávon tartható, egészséges testtömegcsökkentéshez:

1. Teljes életmódváltásra van szükség, amely nem csupán a megfelelő táplálkozást, de a rendszeres fizikai aktivitást és a lelki egyensúlyt is magában foglalja.

Cél: Az ideális testtömeg elérése csak az első lépés, ezt azonban meg kell tartani, így egy élethossziglan tartható életmód kialakítására és követésére van szüksége mindenkinek.

2. Az energiaegyensúly az energia-felvétel és az energia-leadás közti egyensúlyt jelenti. A felvett energia az elfogyasztott táplálékokból, míg a leadott energia az alapanyagcseréből (alapvető életfunkcióinkhoz mint a légzéshez, emésztéshez, kiválasztáshoz szükséges, felhasznált energia) és a különböző fizikai aktivitásokból származik. Fizikai aktivitás alatt nem csupán a sporttevékenységeket értjük, hanem az olyan apró szabadidős és otthoni tevékenységeket is, mint például a porszívózást, a kertészkedést, a sétát, játékot, stb.

Cél: A táplálkozással elfogyasztott energiamennyiséget hozza egyensúlyba mindennapi tevékenységei és a fizikai aktivitása által felhasznált energiával.

3. A táplálkozás tekintetében megfelelő mennyiségről és minőségről kell beszélnünk. Az optimális mennyiségeket adagkontrollal, a túlzott mennyiségek kerülésével lehet elérni. Mindig csak addig egyen a gyermek is, amíg még nem lakott jól teljesen!

Ha tányér formájában nézzük a mennyiségeket és a különböző élelmiszercsoportokat, a tányér felét gyümölcsöknek és zöldségeknek – lehetőleg friss vagy kímélő konyhatechnológiával készült, gőzben főtt, párolt formában -  ajánlott alkotniuk. A teljes kiőrlésű, élelmi rostban gazdag gabonaféléknek, a belőlük készült ételeknek, a rizsféléknek, valamint a burgonyának is méltó helye van a tányér egyik harmadában. A tányér fennmaradó részét lehetőleg zsírszegény tejtermékeknek, halaknak, húsféléknek, tojásnak, illetve bab- és borsóféléknek javasolt alkotniuk. A lehető legkisebb arányban, csupán alkalmanként javasolt nagy zsír- és cukortartalmú ételeket és italokat fogyasztani.

Cél: Kerülni kell a túlzott evést! A többször, keveset elve érvényesüljön! A fent leírt tányérmintát ideálisan minden főétkezés alkalmával, egy napon, de legalább egy heti időszakon belül érdemes követni.

4. Fontos a rendszeresség! A rendszeres táplálkozás, tehát a gyakori éhezés és túlevés helyett a többszöri étkezés segíti a szervezet egészséges és folyamatos működését.

Cél: A javasolt energiamennyiséget négy-ötszöri étkezésre kell elosztani, és a nagyobb étkezést inkább egy napközbeni időpontra (ebédre), mintsem estére ütemezni.

5. Ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, az energia-felvétel és -leadás mérlegének a leadás irányába kell billennie, ami azt jelenti, hogy a fizikai aktivitás fokozásával párhuzamosan csökkenteni kell energia-felvételt. Ez a kisebb adagok mellett a kisebb energiatartalommal rendelkező ételek fogyasztásával érhető el. Erről bővebben a továbbiakban olvashatsz.

Mikor kell fogyni?

Akkor javasolt követni a fenti instrukciókat, ha a gyermek testtömegfelesleggel rendelkezik. Ellenőrizd a tápláltsági állapotát a lenti táblázatok (1. táblázat) alapján, ami iránymutatóként szolgál, és túlsúly vagy elhízás esetén kövesd a fenti instrukciókat! Amennyiben a normál tartományba tartozik, arra kell törekedni, hogy megtartsa jelenlegi testtömegét a felsorolt alapelvek (1-4 pont) alapján.

Forrás: 123rf.com

Élelmiszerek/ételek, amelyeket csökkentenie kell étrendjében a testtömegcsökkenéshez

 • A finomított lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták kisebb telítőértékük révén (a teljes kiőrlésű változatokhoz képest) nagyobb mennyiségek fogyasztására ösztönöznek, így hozzájárulhatnak az elhízás kialakulásához.
 • A nagy zsírtartalommal rendelkező tejtermékek, húsok, húsfélék elkészítési technológiától függetlenül nagy zsír-, ezáltal energiatartalommal bírnak, így gyakori fogyasztásuk – egyéb, egészségre káros hatásuk mellett - növeli az elhízás kockázatát. A zsírszegényebb fajtákkal történő helyettesítéssel nagy mennyiségű energia spórolható meg.
 • A sok zsiradékot (állati zsírt vagy növényi olajat) tartalmazó ételkészítési technológiák, mint például a bő olajban sütés, a sok olajjal történő párolás, a nagy mennyiségű olajjal történő sűrítés, túlzott zsír-, ezáltal energia-felvételt eredményeznek.
 • A nagy cukortartalommal rendelkező élelmiszerek, ételek és italok, mint a kekszek, a sütemények, a cukorkák, a cukros üdítőitalok vagy a cukrozott gyümölcslevek felesleges energia-felvételt jelentenek. „Üres kalóriáknak” is nevezzük őket, mivel nem járnak egyéb értékes tápanyagok fogyasztásával.

Élelmiszerek/ételek, amelyeket növelnie javasolt az étrendben a testtömegcsökkenéshez

 • A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása minden étkezéshez ajánlott. Minél több típusú/színű zöldség és gyümölcs fogyasztására kell törekedni. A heti étrendben szerepeljenek sötétzöld leveles, keresztesvirágú (káposzta, karfiol, brokkoli), narancssárga, nagy keményítőtartalmú (burgonya, kukorica) zöldségek, száraz hüvelyesek (bab- és borsófélék), valamint hagymafélék is. Gyümölcsök közül szintén az idénynek megfelelően minél többféle színű változat beépítése ajánlott. A friss vagy kímélő konyhatechnológiával készült zöldség- és gyümölcsfélék javasoltak a minél nagyobb vitamin-, ásványianyag-, és antioxidánsenergia-felvétel érdekében! A legtöbb zöldség és gyümölcs nem tartalmaz sok energiát, így nagyobb arányú fogyasztásukkal csökkenthető az elhízás kockázata.
 • A nagy élelmirost-tartalommal rendelkező élelmiszerek és ételek, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcsök, az olajos magvak teltségérzetet okoznak, így csökkentik a többletevésből származó energia-energia-felvételt. Ezen felül számos jótékony hatással rendelkeznek, így fogyasztásuk kiemelten fontos.

Gyakorlati tippek az energiatartalom csökkentéséhez:

 • Inkább kisebb mennyiségetmerjen ki a gyermek magának és akkor szedjen újra, ha még tényleg éhes! Büfében, menzán kérjen kis adagokat, vendégségben több ételt kóstoljon meg, de mindenből kis mennyiségeket egyen!
 • Cukros üdítőitalok helyettigyon házi készítésű limonádét citrommal, gyümölccsel, mentával, cukor nélkül készítve, de egy-egy alkalommal választhatja az édesítőszerrel készült változatokat is. Az alapból édeskés ízű teák (például a roiboos) édesítés nélkül is kellemes ízűek, így megspórolható a cukorból származó energiamennyiség, amiből két teáskanál 70 kcal-t jelent.
 • Ételek készítéséhez használjatok otthon tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőt, amihez nem szükséges plusz zsiradékot adni. Próbáljatok ki minél több zsírszegény ételkészítési technológiát, mint például az alufóliában, a kontaktgrillen, a sütőzacskóban sütést, illetve a kevés olajon vagy olaj nélkül történő párolást! Minden egyes teáskanál zsiradék 40 kcal- t jelent.
 • A nagy zsír- és cukortartalmú tejszínes és sajtos öntetek, mártások, mint a majonéz, a besamel, illetve a kész öntetek helyetthasználjatok paradicsomból vagy egyéb zöldségből készült püréket, mártásokat! Ezeket úgy készítheted el, hogy a megfőtt zöldségeket pürésíted és tetszés szerint fűszerezed.
 • Válasszátok ateljes kiőrlésű kenyereket, péksüteményeket, tésztákat, reggeliző pelyheket, müzliket a finomlisztből készült változatok helyett! Lassabb felszívódásuk révén elhúzódóbb teltségérzetet okoznak.
 • Kekszek, édességek helyettkapjon a gyermek egy-egy gyümölcsöt vagy pár kocka nagy kakaótartalmú csokoládét! Kisebb energiasűrűségük és kedvezőbb tápértékük révén az egyéb édességek megfelelő alternatívájának bizonyulnak.
 • Tej és tejtermékekközül válasszátok a kisebb zsírtartalmú változatokat! Egy pohár zsírszegény tej 70, míg 1 doboz 0,1%-os joghurt 35 kcal-val kevesebb energiát tartalmaz, mint teljes zsírtartalmú változataik. A kis zsírtartalmú sajtok adagonként 30-60 kcal-val kevesebbet tartalmaznak, mint a zsíros sajtfélék.
 • Ételek díszítéséhez tejföl és tejszín helyetttűzdeld vagy szórd meg az ételeket különböző fűszernövényekkel! Ezzel is 60 kcal spórolható meg.
 • Választhat a gyermek salátátfőételként zsírszegény hús, hal vagy sajt hozzáadásával, öntetként pedig legfeljebb 1 evőkanál fűszeres olajat öntsön rá!
 • Csökkentsd a rizs-, a tészta- vagy a burgonyaköretek adagját a felére és helyettesítsd friss salátával!
 • Egyen a gyermek lassabban, így az étkezés hosszabb ideig tart és csökken a következő fogás vagy adag növelése iránti vágya!

Mit keress az élelmiszercímkén?

 • Az élelmiszercímkék nagy segítséget adnak az energia-energia-felvétel csökkentéséhez. A tápanyagokra vonatkozó információk között megtalálhatod az élelmiszer energiatartalmát, illetve a hozzáadott cukor vagy zsír mennyiségét is. A címkén található információk alapján könnyebb egészségtudatos választást tenned két termék közül, ha a kisebb energia-, zsír- és cukortartalmú terméket választja.
 • Részesítsd előnyben a nagyobb élelmirost-tartalommal rendelkező élelmiszereket, amelynek mennyiségét szintén láthatod az élelmiszercsomagoláson!

A tápláltsági állapot meghatározása

A testtömegindexet (Body Mass Index, BMI) a következő egyenlet alapján lehet kiszámítani:
testtömeg (kg) / testmagasság2 (m2)

Mivel a felnőttekre érvényes kategóriahatárok a gyermekekre nem érvényesek, ezért 18 éves kor alatt az alábbi két táblázat nyújt segítséget a BMI kiszámítása esetén a tápláltsági állapot (sovány, túlsúlyos, elhízott) megítélésében. Fontos, hogy önmagában a BMI nem elegendő, mivel az edzettebb, ezáltal izmosabb egyének esetében csalóka lehet, ha nagyobb értéket kapunk. Ha bizonytalan vagy annak megítélésben, hogy gyermeked tápláltsági állapota megfelel-e a korának és a nemének, fordulj gyermekorvoshoz, védőnőhöz, ne ránézésre vagy csak a testmagasság, testtömeg (BMI) alapján dönts arról, hogy gyermekednek fogynia, vagy éppen híznia szükséges!

18 éves kor alatt az alábbi két táblázat nyújt segítséget a testalkat (sovány, túlsúlyos, elhízott) megítélésében. Szükség esetén azonban forduljunk gyermekorvoshoz, védőnőhöz, ne ránézésre vagy csak a testmagasság, testtömeg alapján döntsünk arról, hogy gyermekünknek fogynia, vagy éppen híznia szükséges!

1. táblázat Nemzetközileg elfogadott BMI-határértékek a túlsúly és az elhízás vonatkozásában nemek szerinti bontásban 2-18 éves kor között

Forrás: Tim J Cole, Mary C Bellizzi et al.: Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey. BMJ, 2000;320:1240.

 

2. táblázat Nemzetközileg elfogadott határértékek a BMI alapján a soványság meghatározására nemek szerinti bontásban a 2-18 éves korosztályban

Forrás: Tim J Cole, Katherine M Flegal et al.: Body mass index cut offs to define thinness in children and adolescents: international survey. BMJ ONLINE FIRST. doi:10.1136/bmj.39238.399444.55

Irodalom:

ADA Evidence Analysis Library: Adult Weight Management Evidence-Based Nutrition Practice Guideline: Executive Summary of Recommendations.

EUFIC: Energia-egyensúly kalkulátor. A kalóriacsökkentés módjai.

NHS: The eatwell plate

United States Department of Agriculture: USD My plate

Nutricomp: DietCAD.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Korszerű és egészséges iskolai büfé. 2005.

Cole et al.: Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey. BMJ 2000;320:1240.

Cole et al.: Body mass index cut offs to define thinness in children and adolescents: international survey. BMJ, 2007;335:194. doi:10.1136/bmj.39238.399444.55

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A fogyókúra lehetséges veszélyei A fogyókúra lehetséges veszélyei
A csinos, fitt, sportos alakért sokan bármit megtennének. Akár koplalnak is, vagy szélsőségesen egyoldalú diétákat követnek, csak, hogy elérjék a céljukat. Te ne legyél köztük! Tudd, meg mit tesz a szervezeteddel, ha egy rosszul összeállított étrenddel szeretnél fogyni!
Schmidt Judit
2018-10-01
Túlzásba vitt fogyókúrák Túlzásba vitt fogyókúrák
Sokan elégedetlenek az alakjukkal, és változtatni szeretnének rajta. Erre léteznek egészséges módszerek, azonban egyes esetekben a fogyás rögeszméje vagy az elhízástól való félelem étkezési zavarokhoz vezethet.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Mit tegyünk, ha megjelennek a plusz kilók gyermekkorban? Mit tegyünk, ha megjelennek a plusz kilók gyermekkorban?
Minél korábbi életkorban ismerjük fel és teszünk a túlsúly ellen, annál nagyobb esélye van gyermekünknek arra, hogy felnőttkorában se kelljen szembenéznie az elhízás következményeivel.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01