Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2018-10-01

A fogyókúra lehetséges veszélyei

A csinos, fitt, sportos alakért sokan bármit megtennének. Akár koplalnak is, vagy szélsőségesen egyoldalú diétákat követnek, csak, hogy elérjék a céljukat. Te ne legyél köztük! Tudd, meg mit tesz a szervezeteddel, ha egy rosszul összeállított étrenddel szeretnél fogyni!

Miért ne fogyókúrázz?

Először is tisztázzuk: már maga a szó, hogy fogyókúra magában rejti a kudarc és az egészségi problémák lehetőségét. Mivel vélhetően nem 1-2 hét vagy hónap alatt híztál meg, a fogyás sem lehetséges ilyen rövid idő alatt.

Ha fogyni szeretnél, ne kúrában gondolkodj! Egy kúra rövidebb-hosszabb ideig tart, miközben ahhoz, hogy tartósan és veszélyek nélkül fogyj, hosszú távra kell tervezned. Olyan étrendet, életmódot kell kialakítanod, amit egy egész életen át követni tudsz. Ez elsőre nehéznek tűnhet, de nem lehetetlen.

Fotó: shutterstock.com

 Milyen gyakori hibákba futhatsz bele, ha fogyni szeretnél?

 • Nincs is szükséged fogyásra. Ha túlsúlyos vagy, feltétlenül javasolt a testsúlycsökkentés. Ha viszont nincs túlsúlyod, és mégis kövérnek látod magad, felmerül az evészavar lehetősége. Nagyon egyszerűen ki tudod számolni, hogy van-e rajtad felesleg: oszd el a testsúlyodat a méterben megadott testmagasságod négyzetével! Ha több, mint 25, törekedhetsz a fogyásra. Ha 25 alatti, de nem vagy elégedett az alakoddal, akkor inkább mozgással formálj, feszesíts rajta, de a fogyásra nincs szükséged.
 • Túl keveset eszel. Vagy kihagysz étkezéseket (például nem reggelizel vagy vacsorázol). Az energia-fevétel megszorítása miatt az anyagcseréd alacsonyabb szintre „áll be” és ezért lassul, sőt meg is áll a fogyásEz lassítja az alapanyagcseréd, vagyis a napi alap energia-felhasználásodat. Ez olyan, mintha a tested átmenne „raktározó” üzemmódba, hiszen „éhezel”, legalábbis a nap nagy részében.
 • Szélsőséges tápanyagcélokat próbálsz elérni, például teljesen megpróbálod kiiktatni a zsírokat vagy a szénhidrátokat, pedig ezek is szükségesek, csak nem mindegy, milyen mennyiségben, arányban és forrásból fogyasztod el ezeket.,
 • Egyoldalúan eszel, például kihagyod a gabonákat, vagy éppen a gyümölcsöket.
 • Keveset iszol, a szomjúságot összekevered az éhséggel.
 • Nem veszed figyelembe, hogy az italoknak is lehet energiatartalma, nemcsak a szilárd ételeknek (például a 100%-os gyümölcslé sem nullkalóriás, a cukrozott, szénsavas üdítőitalokról és az alkoholról már nem is beszélve).
 • Nem rágod meg alaposan az ételeket, túl gyorsan eszel, szinte nem is jut el az agyadig az információ, hogy ettél. Nem érzed, hogy jóllaktál, ezért jóval többet ehetsz rövidebb idő alatt, mint amennyire szükséged van.
 • Túlzottan megtartóztatod magad, nem mersz kicsit sem kilengeni. Aamikor mégis elszakad a cérna, nem csak 1-2 kocka csokoládét eszel, hanem akár egy táblányit is.
 • Nem a szervezeted igényei, szükségletei szerint étkezel, hanem másokat követsz, hogy ők mit esznek.
 • Túl gyorsan szeretnél lefogyni, a jo-jó effektus révén viszont könnyen visszajön az így leadott súly. Pedig már az 5-10%-os fogyás is sokat lendítene az egészségeden, közérzeteden.
 • Még mindig elhiszed, hogy létezik valamilyen csodakapszula, amivel egy-kettőre megszabadulhatsz a súlyfeleslegedtől, pedig nincs ilyen.
 • Össze-vissza eszel, nassolsz, csipegetsz, s ezt talán észre sem veszed.
 • Csak a mérleget figyeled, holott lehet, hogy a kilóban mérhető fogyásod csak például a vízhajtókkal, hashajtókkal kiürített vizelettel, vagy az intenzív sport okozta fokozott izzadással elvesztett vízből és a koplalás miatti egyre kisebb izomtömegedből adódik.
 • Nem alszol eleget, pedig ha keveset alszol, a fogyás is nehezebben megy.
 • Nem sportolsz, csak az étrendtől várod a csodát, noha sokkal feszesebb lennél a rendszeres mozgástól.
 • Nem szakembertől (dietetikustól) kérsz segítséget. A megfelelő egészségügyi szakképzettséggel nem rendelkező „tanácsadód” tévutakra is vihet, jól fontold meg, kinek hiszel!

Milyen problémákat okozhat egy rosszul összeállított „fogyókúra”?

Egy rövid ideig tartó, ám annál szigorúbb diéta esetén számolnod kell azzal, hogy a szervezeted valamilyen módon jelezni fog.

Semmiképpen ne fogj bele ilyen kúrába, diétába!

Több tünete is lehet, például a következők:

 • hajhullás, körömtöredezés (a szigorú egyoldalú étrend okozta vitamin-, ásványianyag-hiány miatt),
 • száraz bőr (a vitamin- és ásványianyag-hiány következtében, vagy akkor is, ha túl kevés folyadékot iszol),
 • pattanásos, zsíros bőr (amennyiben egy zsírban gazdag étrendet követsz, esetleg túlzásba viszed az olajos magvak, diófélék fogyasztását, ez a bőrödön is nyomot hagyhat),
 • levertség, rossz közérzet (az energia- és tápanyaghiányos étkezés a hangulatodra is kihathat, ez se neked, se a környezetednek nem jó),
 • tanulási problémák, feledékenység (az elégtelen energia-, szénhidrát-felvétel is okozhatja),
 • ájulás, rosszullét (ha kihagyod a reggelit és/vagy napközben is csak alig eszel valamit, ne csodálkozz, hogy rosszul leszel, különösen, ha még sportolsz is),
 • ha rövid idő alatt sokat fogysz, epeköved is lehet (ez igen nagy fájdalommal járhat, amire vagy a műtét vagy a szintén nem túl kellemes kőzúzás a megoldás),
 • a túl szigorú, energiahiányos étrend mellett akár a menstruációd is el- vagy kimaradhat (ez lehet, hogy éppen jól jön, de semmire jóra nem vezet).

Ezek közül nem biztos, hogy minden tünet nálad is egyből jelentkezik, hiszen a szervezeted raktárai egy ideig még ellensúlyozni tudják a helytelen étrendet, de számolnod kell velük. Nem zsigerelheted ki a testedet következmények nélkül. Inkább az életmódváltásra, ne a gyors fogyásra törekedj!

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, vagy ha nagyobb mértékű túlsúlytól kell megszabadulnod, akkor a neked legmegfelelőbb étrend, életmód megtalálásában és követésében több egészségügyi szakember (orvos, dietetikus, mozgásterapeuta/személyi edző, pszichológus) közös munkájára és támogatására is szükséged lehet. Velük könnyebben fog menni és sikeresebb is leszel, miközben elkerülöd a helytelen fogyás káros következményeit.

Irodalom:

EUFIC: Ésszerű testtömegcsökkentés. 

Schmidt J.: Diétatípusok - divatos diéták 1. rész.

Schmidt J.: Diétatípusok - divatos diéták 2. rész.

Schmidt J.: Diétatípusok - divatos diéták 3. rész.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Fogyókúra – az éhség/jóllakottság érzet. Táplálkozási akadémia Hírlevél, 2014;7(5).

Michael Dansinger (lekt.): Rapid Weight Loss. 2015.08.27.

The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: Dieting and Gallstones.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A egészséges testtömeg nyomában A egészséges testtömeg nyomában
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média különböző csatornáin, mint az interneten, a magazinokban, illetve a szájhagyományban, a szakmai megalapozottságról azonban legtöbbjük megfeledkezik. Alábbiakban egyszerű alapelveket olvashat az egészséges testtömegcsökkentés és az ideális testtömeg megőrzésének megvalósításáról.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01
Túlzásba vitt fogyókúrák Túlzásba vitt fogyókúrák
Sokan elégedetlenek az alakjukkal, és változtatni szeretnének rajta. Erre léteznek egészséges módszerek, azonban egyes esetekben a fogyás rögeszméje vagy az elhízástól való félelem étkezési zavarokhoz vezethet.
okosdoboz.hu
2018-10-01
Mit tegyünk, ha megjelennek a plusz kilók gyermekkorban? Mit tegyünk, ha megjelennek a plusz kilók gyermekkorban?
Minél korábbi életkorban ismerjük fel és teszünk a túlsúly ellen, annál nagyobb esélye van gyermekünknek arra, hogy felnőttkorában se kelljen szembenéznie az elhízás következményeivel.
Kiss-Tóth Bernadett
2018-10-01