Kiszáradás gyermekkorban Kiszáradás gyermekkorban
A gyerekek vízforgalma, folyadékigénye arányaiban többszöröse a felnőttkorinak, éppen ezért a kiszáradás gyakrabban fordul elő a gyerekeknél, mint gondolnánk.
Dr. Krivácsy Péter Dr. Sirák András  2018-10-01 09:30:00
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb megváltoztatható vagy nem megváltoztatható kockázati és védő tényezői.
Dr. Fehér Zsuzsánna Dr. Palik Éva 2017-01-01 00:00:00
A dohányzás (kór)élettani hatásai A dohányzás (kór)élettani hatásai
A dohányzás, különösen a cigarettázás során szervezetünkbe kerülő anyagok a szervezet számos pontján károsítanak, így növelve az érrendszeri betegségek és számos daganatos betegség kockázatát. Ezeket a hatásokat foglaltuk össze.
Dr. Palik Éva Schmidt Judit  2017-01-01 00:00:00
Az alkoholos italok fogyasztásának rövid- és hosszú távú hatásai Az alkoholos italok fogyasztásának rövid- és hosszú távú hatásai
Sokan úgy vélik, hogy az alkoholfogyasztás az emberiséggel egyidős. Az biztos, hogy amióta felfedték kedélyállapotra gyakorolt hatását, a fermentált nedűk sokak által kedvelt itallá váltak.
Kiss-Tóth Bernadett Dr. Palik Éva, Horváth Zoltánné 2015-06-19 15:00:00
Tejcukor nélkül is édes az élet Tejcukor nélkül is édes az élet
A tej, tejtermékek számos vitamin és ásványi anyag forrásai, de ha fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkeznek, könnyedén megválunk tőlük. Pedig van megoldás!
Bartha Kinga Schmidt Judit  2018-01-10 00:00:00
Allergiás reakciók Allergiás reakciók
A szervezet immunrendszerének a feladata, hogy elkülönítse a veszélyes anyagokat a veszélytelenektől. Allergiás betegségben ez a funkció zavart szenved és ártalmatlan dolgok ellen is dolgozni kezd a szervezet. Ellenanyagokat termel és sok esetben egy hisztamin nevű anyag szabadul fel a sejtekből.
Dr. Krivácsy Péter Dr. Sirák András  2018-10-01 11:00:00
Magas vérnyomás Magas vérnyomás
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa Dr. Tahy Ádám 2018-10-01 11:00:00
Gyomorrontás elsősegély Gyomorrontás elsősegély
A gyomorrontás mindenki életében legalább egyszer előfordul. Gyakran tapasztalhatjuk túlevést követően vagy egy romlott étel elfogyasztása után.
Kiss-Tóth Bernadett Schmidt Judit  2018-10-01 16:00:00
Puffadás – lehetséges okai és étrendi kezelése Puffadás – lehetséges okai és étrendi kezelése
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
Kiss-Tóth Bernadett Schmidt Judit  2018-10-01 15:00:00
Egészséges bélflóra a jókedvért Egészséges bélflóra a jókedvért
Meglepő lehet, de a bélben élő baktériumok nem csak az emésztőrendszerünk, hanem idegrendszerünk egészségét is meghatározhatják. Cikkünkből megtudhatod, milyen összefüggés van a bélflóra állapota és a depresszió között.
Dobos-Kufcsák Judit Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta 2018-10-01 16:33:13
Enni vagy nem enni? – Evészavarok Enni vagy nem enni? – Evészavarok
Az evészavarok tüneteinek hátterében általában bonyolult lélektani folyamatok játszanak szerepet: ezek mind biológiai tényezőkre, mind az adott egyén élményfeldolgozási és nehézségekkel való megküzdési módjaira, mind pedig környezeti feltételeire, és azzal való viszonyrendszerére visszavezethetőek. Ezt nevezzük biopszichoszociális modellnek. Legismertebb megjelenési formájuk az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.
Dr. Mészáros Gergely Dr. Gádoros Júlia 2018-10-01 09:00:00
10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról 10 dolog, amit tudnod érdemes az evészavarokról
Bár az evészavarok témája igen felkapott, kevesen tudják, hogy a fiatalkor és a modern társadalom leggyakoribb és legsúlyosabb betegségei közé tartoznak, erősen rombolják a testi-lelki egészséget. Hogyan lehet időben felismerni őket?
Szalai Tamás Dömötör Dr. Túry Ferenc, Dr. Pilling János 2018-10-01 16:30:00
Kis tünettan - mikor forduljunk orvoshoz? Kis tünettan - mikor forduljunk orvoshoz?
Láz, köhögés, fájdalom, általános rossz közérzet... Mi tegyek? Meddig kezelhetem kezelhetjük mi, és hogyan? Mikor kell már orvoshoz fordulni? Ezekben a kérdésekben segítünk, összefoglaltuk mi állhat az egyes tünetek hátterében, mit tehetünk otthon, illetve mikor és hová forduljunk, ha ez már nem elég.
Dr. Palik Éva Schmidt Judit  2018-10-01 08:00:00