Hozzávalók 4 főre | 15-18 éveseknek |
zsemlemorzsa | 10 csapott evőkanál |
köles | 10 púpozott evőkanál |
olívaolaj | 4 mokkáskanál |
rozsliszt | 4 közepes evőkanál |
tojás | 4 közepes darab |
vöröshagyma | 1 kisebb darab |
sárgarépa | 2 közepes darab |
petrezselyemzöld | 8 g (kb. 2 teáskanál) |
fokhagyma | 2 gerezd |
borsikafű, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika |
ízlés szerint |
Elkészítés:
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. A tojás felét főzzük keményre, hagyjuk ezt is kihűlni. A sárgarépát nagylyukú reszelőn reszeljük le, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A köleshez adjuk hozzá a répaféléket és a hagymákat, ízesítjük édesnemes pirospaprikával és borsikafűvel (vagy őrölt borssal), majd enyhén sózzuk meg.
A rozsliszttel és a maradék tojással közepesen lágy masszává dolgozzuk össze. A kihűlt kemény tojásokat kockázzuk fel és keverjük a masszába.
Kiolajozott, zsemlemorzsával kihintett formába tesszük, amit egy tepsire rakunk, és forrásban lévő vizet öntünk alá, hogy kb. 2 cm magasan ellepje a formát.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 40 percig gőzöljük.
A formában hagyjuk kihűlni, így könnyebben szeletelhető.
Tápérték 1 főre:
Energia: 356 kcal (1486 kJ)
Fehérje: 13 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 55 g
Élelmi rost: 5,2 g