Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Zöldborsós hajdina

A hajdina növénytanilag nem gabona, mivel nem rokona a kalászos gabonáknak, elkészítési módja révén azonban azokkal együtt említjük. Köretnek, tölteléknek egyaránt alkalmas.
Hozzávalók 4 főre 15-18 évesek számára
hajdina 260 g
zöldborsó, friss vagy fagyasztott 260 g
étolaj kb. 3 evőkanál
petrezselyemzöld 12  g (kb. ¼ csomó)
csipetnyi

Elkészítés:

A hajdinát átválogatás után, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, és az olajon átpirítjuk. Amikor elérte a kellő „pirosságot” a hajdina mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, ízesítjük sóval és a megmosott, felaprított petrezselyemzöld felével.

Fedő alatt kis lángon vagy forró sütőben megpároljuk. Amikor félig megpuhult, hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót.

Főzés közben nem ajánlatos kevergetni, csak amikor már elkészült, fellazítani. Tálalás előtt keverjük hozzá a maradék petrezselymet. Az elkészült hajdina állaga kicsit lazább, nyákosabb, mint a rizsé.

Tipp: Ha friss borsót használunk, akkor megfelelő előkészítés után, a hajdinával együtt kezdjük el főzni!

 

Tápérték 1 főre:

Energia: 345 kcal (1441 kJ)

Fehérje: 11 g

Zsír: 8,4 g

Szénhidrát: 56 g

Élelmi rost: 5,3 g

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Miért egyen a gyerek rendszeresen zöldségeket és hüvelyeseket? Miért egyen a gyerek rendszeresen zöldségeket és hüvelyeseket?
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
Hogyan illeszthető be a rizs az étrendbe? Hogyan illeszthető be a rizs az étrendbe?
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzoljuk önöket, miközben azt is megtudhatják, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Bíró Andrea
Mit kell tudni az álgabonákról? Mit kell tudni az álgabonákról?
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Jellemzően nagy keményítőtartalmú, lisztes magvaikat hántolva vagy őrölve használják fel.
Bíró Andrea