Szerző: Miből Mennyit? | Lektor:

Zabkorpás pogácsa

A házilag készített, frissen sült pogácsa illata igazán kellemes emlékeket ébreszt. A készítésébe akár a legkisebbeket is érdemes bevonni.

 Hozzávalók:

Hozzávalók 1 adaghoz Mennyiség 
(4-6 éveseknek)
Mennyiség 
(14-18 éveseknek)
búzaliszt 50 g 50 g
tej, 1,5%-os 25 ml 30 ml
tejföl, 12%-os 15 g 22 g
margarin, 60%-os 12,5 g 25 g
zabkorpa 12,5 g 20 g
tojás 6 g 11 g
élesztő 2 g 5 g
csipetnyi csipetnyi

Elkészítési mód:  

A langyos tejben, meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a zabkorpával, és a sóval. Elmorzsoljuk a margarinnal, belekeverjük a tojást, a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, végül a felvert tojással megkenjük. Közepesen meleg (170-180 oC-os) sütőben megsütjük.

 

Fotó: pexels.com

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Zabpelyhes galuska Zabpelyhes galuska
Ezzel a recepttel kiváltható a finomlisztből készült galuska, így egy rostdúsabb, laktatóbb köretet kapunk. A zöldséget azért ne feledjük el mellőle!
Miből Mennyit?
Rostban gazdag ételek Rostban gazdag ételek
Mutatunk neked néhány rostban gazdag fogást, amik segíthetnek rendben tartani a bélműködést, stabilan tartják a vércukorszintet és jó sokáig jóllakottnak érzed magad tőlük.
Schmidt Judit, Kovács Judit
Mit kell tudni a rostokról? Mit kell tudni a rostokról?
Az emésztés kényes téma, amiről lehet, hogy nem szívesen beszélsz. Mégis fontos ismerned néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Az elégtelen rostfogyasztás ugyanis gyakran székrekedéshez vezet. A megelőzés érdekében minden nap elegendő rostra van szükséged.
Schmidt Judit