Allergéneknek hívjuk azokat az összetevőket, amelyek – az arra allergiásoknál – az immunrendszer túlzott reakcióját váltják ki. Okozhatnak puffadást, kiütéseket, bőrviszketést, sőt légzési nehézséget is, de a súlyosságuk eltérő. Hazánkban a tehéntejfehérje-, a szójafehérje- és a tojásfehérje-allergia fordul elő a leggyakrabban. A tünetek az allergén elhagyásával szüntethetők meg.
A tejfehérjére allergiásoknak minden tehéntejből származó élelmiszert kerülniük kell. Ez nem is olyan egyszerű, mivel nem várt helyen is találkozhatnak tejfehérjével.
A tejfehérje-allergiát a legtöbb esetben kinövik a gyerekek, ám az allergia időszakában a tej helyettesíthető például kalciummal dúsított növényi tejekkel és azokból készült termékekkel.
Szójafehérje- és tojásfehérje-allergia esetén is el kell hagyni mindazokat az élelmiszereket, ételeket, amelyekben előfordul, akár csak nyomokban is.
A táplálékérzékenységek (táplálékintoleranciák) hasonlítanak az allergiákhoz, azonban ilyenkor nem az immunrendszer téves működése felel a tünetekért. A tejcukorérzékenyeknek például hiányzik a vékonybelükből az az enzim, amely a tejcukrot lebontja, míg a lisztérzékenyeknél a búza egyik fehérjéje ellen fordul a szervezet, ami a gyulladást kiváltja.
Táplálékallergiát lényegében bármely összetevő kiválthat, az aprómagvas gyümölcsöktől kezdve a halakon és kagylóféléken keresztül a csokoládéig.
Szakember által összeállított étrenddel a táplálékallergiás és táplálékérzékeny emberek is követhetnek teljes, kiegyensúlyozott érendet, bár ez náluk nagyobb tudatosságot igényel.
Segíti őket, hogy a szabályozásoknak köszönhetően minden élelmiszercímkén kötelező feltüntetni az allergén-összetevőket.
Az éttermekben, kávézókban, pékségekben is fel kell tüntetni a fő táplálékallergének jelenlétét, de mindig kérheted a felszolgáló személyzet segítségét is.
Az óvatosság mellett is előfordulhat, hogy egy táplálékallergiás véletlenül eszik a kerülendő ételekből, élelmiszerekből. A hamar jelentkező kiütések, hasgörcs, puffadás vagy hasmenés mellett előfordulhatnak súlyosabb tünetek is, mint a sápadtság, nehéz levegővétel, izzadás. Ebben az esetben fontos, hogy minél előbb hívj orvosi segítséget!
Ha van a környezetedben táplálékallergiás vagy táplálékérzékeny ember, segítsd abban, hogy minél inkább részt tudjon venni a közös programokban! Ha vendégségbe hívod, gondolj arra, hogy az általa fogyasztható élelmiszer, étel is legyen az asztalon, vagy segíts neki választani, ha szüksége van rá!