Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva, Kovács Judit

Hogyan készíthetünk tökéletes teát?

A filteres teát egyszerű megfőzni, bár az áztatási idő ekkor sem mindegy. A szálas teákat viszont sokan éppen amiatt nem kedvelik, mert bonyolultnak találják az elkészítését. Tippeket adunk ahhoz, hogyan lehet ez mégis egyszerű.

Leveles (szálas) tea

A következő módszerrel kaphatjuk a legjobb minőségű szálas teát. Friss, hideg vizet forraljunk fel egy vízforraló kannában vagy más módon! A teáskannát melegítsük elő, ehhez öblítsük át vagy töltsük meg forró vízzel! Mielőtt felforrna a víz, öntsük ki a vizet és tegyük a tealeveleket a kannába. Legjobb, ha önmagában szórjuk bele, de használhatunk teaszűrőt is. A felforrt vizet öntsük a tealevelekre! Fekete és oolong teához legtöbbször forrásban levő vizet használunk.

Zöld és fehér teához jobb a kisebb hőmérsékletű víz (70 oC), ezért várjunk pár percet, amíg a felforrt víz lehűl a megfelelő hőmérsékletre és csak ekkor öntsük a kannába! Pár percig hagyjuk áztatni a teát! Közben enyhén megmozgathatjuk a kannákat vagy megkavarhatjuk a vizet, hogy a tealevelek kisimuljanak. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl hosszan a teát (5 percnél tovább semmiképpen), mivel ettől keserű és fanyar lesz (ellenkező esetben pedig ízetlen). A zöld és oolong teák közül sokfélét több alkalommal is leönthetünk friss, forró vízzel.

Filteres tea

Ekkor lényegesen egyszerűbb az eljárás, mivel a csészébe helyezett filterre csak rá kell öntenünk a forrásban levő vizet, majd rövid ideig tartó (ízlés szerint változóan) áztatnunk, végül kivennünk a filtert. Az így készült tea azonban kevésbé lesz jó minőségű, mivel a filtereket tört, porrá őrölt teával töltik meg. Bár újabban szálas, értékesebb teákat is kaphatunk a filterhez hasonló tasakokban, amelyekkel a minőséget a kényelemmel ötvözhetjük.

A tealevelek minőségét ronthatja az oxigén, a víz (akár a nedves, párás környezet is), a nagy hőmérséklet, a közvetlen napsütés, illetve más aromák (ne tegyük erős illatú étel vagy illatszer közelébe), emiatt legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényben (például fémdobozban, üvegben) tartjuk, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen hőtől és napfénytől védve.

Forrás: 123rf.com

A különféle teatípusok és az azokból főzött tea ideális elkészítési módjai

Teafajta

Elnevezés (kínai és angol név)

Származási hely

Javasolt forrázási idő

A forrázáshoz, leöntéshez javasolt hőmérséklet

Javasolt áztatási idő

Sötét

Puerh

Kína

 

95-100 oC

4-8 perc

Fekete, keveretlen

Assam

India

Fekete teák általában: 
3-5 perc

95 oC

2-4 perc

 

Ceylon

Srí Lanka

 

95-100 oC

3-4 perc

 

Darjeeling

India

1-2 perc

95-100 oC

2-3 perc

 

Dimbula

Srí Lanka

 

95 oC

3-4 perc

 

Kanyam

Nepál

 

95 oC

3-4 perc

 

Keemum (Csimen)

Kína

 

90-95 oC

2-3 perc

 

Nilgiri

India

 

95-100 oC

3-4 perc

 

Nuwara Eliya

Srí Lanka

 

95-100 oC

3-4 perc

 

Yunnan (Jünnan)

Kína

 

95-100 oC

2-3 perc

Fekete, keverék

Irish Breakfast

nemzetközi

 

95-100 oC

3-4 perc

 

English Breakfast

nemzetközi

 

95-100 oC

3-4 perc

 

Orosz Karaván

nemzetközi

 

95-100 oC

3-4 perc

Ízesített (fekete és zöld)

Earl Grey, fekete

nemzetközi

 

95-100 oC

3-4 perc

 

Jázmin, zöld

Kína

 

70-80 oC

1,5-2 perc

 

Lapsang Souchong, fekete

Kína

 

95 oC

2-5 perc

Oolong

Bai Hao (White Pekoe Oolong)

Tajvan

 

85 oC

2-3 perc

 

Bao Zhong

Tajvan

Oolong teák: 
1-4 perc

80-85 oC

2-3 perc

 

Shui Xian

Kína

 

95 oC

2-5 perc

 

Tie Guan Yin

Kína

 

95 oC

3-5 perc

 

Tung Ting

Tajvan

 

95-100 oC

0,5 perc után, majd újabb felöntés után 2-3 perc múlva

Zöld

Bancha

Japán

Kínai zöld teák: 0,5-3 perc

95-100 oC

0,5 perc

 

Bi Lou Chun

Kína

 

70 oC

1,5-2 perc

 

Ché Xanh

Vietnam

 

70-80 oC

2-3 perc

 

Genmaicha

Japán

 

80-85 oC

max. 1 perc

 

Gunpowder

Kína

 

75-85 oC

2-3 perc

 

Gyokuro

Japán

 

50-60 oC

1-2 perc

 

Hojicha

Japán

 

90-95 oC

kb. 0,5 perc

 

Huang Shan Mao Feng

Kína

 

75-80 oC

1-2 perc

 

Long Jing

Kína

 

70-80 oC

2-3 perc

 

Matcha

Japán

 

70-85 oC

1 perc

 

Sencha

Japán

 

80-85 oC

1-2 perc

Fehér

Bai Mu Dan

Kína

 

80-90 oC

2-4 perc

 

Shou Mei

Kína

 

70-80 oC

3-4 perc

 

Yin Zhen

Kína

 

75-80 oC

3-4 perc

Ajánlott irodalom:

Kiss Mariann: Teakalauz – A teáról praktikusan. Budapest, HVG Könyvek, 2007.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A tea eredete és fajtái A tea eredete és fajtái
A tea hosszú idő óta az emberiség egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala (a víz mellett), amely nemcsak kellemes aromája miatt élvezetes (akár melegen, akár hidegen), hanem a teafőzés és -ivás szertartásossága révén nyugtató és energetizáló hatású is lehet. Emellett a fogyasztása számos előnnyel bír az egészségünkre. Ismerkedjen meg a rendszeres fekete- és a zöldteafogyasztás szív-ér rendszerre kifejtett, valamint lehetséges daganatellenes hatásaival.
Schmidt Judit
A fekete és zöld tea közötti különbségek A fekete és zöld tea közötti különbségek
A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Schmidt Judit
A tea egészségre gyakorolt hatásai A tea egészségre gyakorolt hatásai
Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével tehetjük teljesebbé életünket. Írásunkból megtudható, miért jó teázni és melyik tea hogyan védi az egészségünket.
Schmidt Judit